Gå til hovedinnhold

Fabelaktig lang dags ferd mot natt!

Til Carlotta på vår tolvte bryllypsdag

Kjæreste: Jeg gir deg originalmanuskriptet til dette skuespillet om gammel sorg, skrevet med tårer og blod. Det kan synes som en sørgelig upassende gave på en dag da lykken skal feires. Men du vil forstå. Den er ment som en hyllest til din kjærlighet og ømhet, som ga meg den tro på kjærligheten som gjorde meg i stand til endelig å møte mine døde ansikt til ansikt og å skrive dette stykket — skrive det med dyp medfølelse og forståelse og tilgivelse for alle de fire hjemsøkte Tyronene.
Disse tolv årene, Elskede, har vært en Reise inn i Lyset — inn i kjærligheten. Du kjenner min takknemlighet. Og kjærlighet!

Gene

Tao House
22. juli 1941


Slik forærer Eugene O'Neill sitt mesterstykke En lang dags ferd mot natt - til sin kone. Stykket ble klausulert, slik at det ikke skulle kunne spilles før etter hans død. Det ble derfor ikke publisert før i 1956, tre år etter at O'Neill døde på et hotellrom i Boston (han ble forøvrig født på et hotellrom på Broadway - i 1888). Han fikk Nobelprisen i Litteratur i 1936.

Søndag kveld kjørte kona og jeg opp til Røros for å se Generalprøven på Riksteaterets turne med stykket. Stykket handler om rivningene i familien Tyrone (eller egentlig O'Neill), og det endelige oppgjøret i ett døgn mellom mor, far og de to voksne sønnene.

Ensemblet er imponerende. Liv Ullmann, Bjørn Sundquist, Anders Baasmo Christiansen, Pål Sverre Valheim Hagen og Viktoria Winge. Stein Winge har regien.

Stykket var fantastisk! Dette er blant de beste forestillingene jeg har sett. Alle karakterene storspilles, men spesielt likte jeg Pål Sverre Valheim Hagen som Edmund, yngste sønn (og egentlig Eugene O'Neill selv).

Riksteateret skal turnere hele landet og også ha to forestillinger på Dramaten i Stockholm, men dessverre for alle som ikke har billett - står det stort sett UTSOLGT ved alle forestillingene. For de som har fått billett: Gled dere!

Sladder
På sladdersiden, kan det bemerkes at O'Neills datter Oona (han forlot moren hennes til fordel for Carlotta som fikk manuset i 1941), giftet seg med Charlie Chaplin i 1943, da Chaplin var 54 år, og hun bare 18. O'Neill ble rasende og kuttet all kontakt med datteren etter dette. Likefullt holdt Oona og Charlie Chaplin sammen i 35 år - til hans død - og fikk 8 barn sammen.

Forøvrig arvet Eugene O'Neill rusmisbruket fra sin mor og far. Moren var narkoman (morfin) og faren alkoholisert, mens storebroren Jamie drakk seg ihjel da han var 43 år. Selv slet Eugene med alkoholproblemer store deler av livet. To av hans sønner endte også som rusmisbrukere. Eugene jr som alkoholiker og Shane (Oonas bror) som heroinist. Begge tok sitt liv.

Jack Nicholson portretterte forøvrig Eugene O'Neill i filmen Reds i 1981, til stor sympati fra datteren Oona. Han fikk også Oscar for beste birolle.

Kommentarer

Anonym sa…
Eminent stykke/intrige, og skuespillerprestasjon uten sidestykke.
Så dette igår. Oh, my God :)

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...