Judd Gregg (R-NH) trekker seg fra nominasjonen som ny Handelsminister. Han har plutselig oppdaget at han er alt for uenig med Obama. Godt gjort av en sittende senator som aspirerer til Handelsminister-vervet å gå glipp av både presidentvalg og debatten om krisepakken. Mye tyder på at dette er et populistisk utspill iscenesatt av rasende republikanere fordi han takket ja til å la seg nominere til ministerposten. Han tålte rett og slett ikke presset.
For Obama begynner det å bli slitsomt med både Bill Richardson, Tom Daschle og nå Judd Gregg ute av ministervalsen (VG, Dagbladet). Det haster å ha på plass teamet slik at krisepakkene og helsepakkene kan vedtas og følges opp med praktisk politikk.
Trøsten får være at Judd Gregg nå også varsler at han ikke tar gjenvalg som senator for New Hamshire i 2010. Det er sjelden at sittende senatorer blir kastet i valg, så en åpen senatorplass gjør det enklere for Demokratene å få mandatgevinst i New Hampshire i 2010. New Hampshire er kjent for å være svært lunefull i om de velger Demokratisk eller Republikansk, men det er helt tydelig at det er Demokratene som styrker seg og som har størst sjanser i 2010.
John Sununu ramlet ut som senator i valget i fjor, og er en mulig kandidat til Gregg sin plass, men det blir neppe enkelere å utfordre en åpen plass enn å beholde den man har, så har har demokratene en sjanse til en ekstra plass i senatet.
Et annet faktum som Republikanerne må ta innover seg er at en rekke målinger nå viser at Obama fortsatt er sky-high i popularitet, og at velgerne (også de republikanske) mener Obama strekker ut en hånd til mer samarbeid over de politiske grensene (Politico).
Electoral-vote oppsummerer at det nå er fem åpne seter i dag holdt av Republikanere i Florida, Kansas, Missouri, Ohio og New Hampshire. Kansas er litt vrien, men i de fire andre statene blåser det Demokratiske valgvinder, og med gode kandidater vinner fort Demokratene disse setene.
Kampanjesjefen for senatsvalget, Bob Mendez, sier til Politico at Demokratene har retter blikket sitt mot ni stater de vil kjempe om gevinst i. Av de resterende er det vel Pennsylvania som er mest tilgjengelig, der veteranen Arlen Specter på 79 år går for gjenvalg som Republikansk senator. Han var forøvrig en av de tre republikanerne som stemte for krisepakka i senatet.
Demokratene har også seter med senatorer som er oppnevnt av Guvernøren etter at setet ble vakant (feks Illnois, New York og Delaware etter Obama, Hillary og Biden) - men det er i tunge Demokratiske stater hvor matchen er langt lettere enn i de statene hvor sittende Republikanere gir seg i.
Det kommer stadig flere oppløftende nyheter om at Al Franken sannsynligvis vinner plassen i Minnesota, og da har Demokratene 59 i senatet. Én fra å kunne blokkere "filibuster". Det ser med andre ord lovende ut for massiv majoritet i Kongressen i 2010. Republikanerne furter og nekter å samarbeide, og mens vi håper på at krisepakkene virker og får fart på økonomien og arbeidsplassene igjen, har ikke Republikanerne annet å håpe på enn at pakkene mislykkes. Lykkes pakkene, ser det mørkt ut for Republikanerne i 2010.
Kommentarer