Gå til hovedinnhold

Seierherrene

Den siste Maktutredningen konkluderte med blant annet følgende:

- Det representative folkestyret er svekket i alle ledd
- Lokalpolitikerne har mindre makt
- Folk har mindre interesse for det politiske system

Det som startet som en diskusjon om å styrke folkestyret og næringspolitikken i kjølevannet av Maktutredningen og Distriktskommisjonen, har endt opp som en flikking på dagens 19 fylkeskommuner, samt en sementering av Embeds-Norges makt. Endel av de nye oppgavene som nå kommer til fylkene har mye bra for seg, men de mangler styrke når du deler dem på 19 fylker som stadig mister oppslutning og legitimitet, framfor 7-9 regioner med styrke til å løfte enda større oppgaver ut fra vår fragmentert oppdelte embedsstat.

Den store Forvaltningsreformen er i ferd med å ende opp som en liten fylkesrevisjon, uten at det gjør fylkeskommunene mer livskraftige på sikt. Dagens fylkeskommuner får tilført noen ekstraoppgaver, men knapt store nok til at de kan omtales som en reform. Fylkeskommunene er fortsatt langt svakere stilt og betyr langt mindre for innbyggerne enn før sykehusreformen i fra 2002.

Dette vil medføre at vi går inn i en ny debatt om kommunestrukturen, spesielt rundt de store byene, hvor effektiviseringspotensialet er størst. Det er mange gode argumenter for at flere storbyregioner enn Oslo skal få fullt forvaltningsansvar for kollektivtrafikken, innovasjonspolitikken og de videregående skolene. Spesielt med tanke på den sterke sentraliseringen mot hovedstadsområdet, er det nødvendig å bygge sterke enheter som motvekt i resten av landet. Når færre, større og sterkere regioner ikke får gjøre den jobben, vil storbyregionene etter hvert ta rollen.

Skal mellomnivået ha en sjanse til å utvikle seg, må regjeringen åpne for Forsøksregioner, slik de har gjort i Sverige. Da kan man få testet ut et par-tre regioner med full oppgaveoverføring innen eksempelvis samferdsel, landbruk, miljø og kultur over noen år. Dette kan skape grunnlag for ytterligere oppgaveoverføringer og flere fylkessammenslutninger på sikt. Alternativet er å gå hodestups inn i en ny kommunestrukturdebatt og legge fylkeskommunene inn i forvitringsbanen.

Det er vel ellers symptomatisk at det er den ikke-folkevalgte politikeren, Møre og Romsdals mektigste mann – Fylkesdirektør Ottar Brage Guttelvik (bildet) - som uttaler seg gledesstrålende for havariet av en regionreform som et overveldende flertall i landsmøtene til Senterpartiet, SV, KrF og Arbeiderpartiet har gått inn for to ganger på rad, sammen med et overveldende flertall av kommunene i Norge og nærmest alle fylkene. http://www.dagsavisen.no/innenriks/article337127.ece

Det er vel stort sett Fylkesmennene og direktoratenes direktører som har overtalt regjeringen til å legge vekk regionreformen. Norge kommer til å gå videre som før. Fylkesmennene fortsetter ufortrødent; - Ikke kan de velges bort, og sjelden står de til rette for sine vedtak og beslutninger i media, men bestemmer – det gjør de uten sjenerende innblanding fra velgere og media. Mens direktoratene håndterer milliardene med sine egne regionale inndelinger av landet, uten reell lokal og regional folkevalgt innflytelse. Det er kanskje ikke rart at lokaldemokratiet svekkes, slik Maktutredningen dokumenterte, når de som håndterer beslutningene aldri står på valg...?

Her følger utdrag fra Arbeiderpartiets landsmøtevedtak og valgprogram fra 2005:

"De nye regionene skal overta og ivareta et helhetlig regionalt ansvar på områder som samferdsel, nærings-, kyst- og bygdeutvikling, kultur, regionale landbruks- og miljøoppgaver, videregående opplæring, innovasjon og internasjonalisering."

Og her er skjerpingen av vedtaket på landsmøtet ifjor (2007):

"Arbeiderpartiets mål er færre, større og sterkere regioner enn dagens fylkeskommuner. Dette gir grunnlag for oppgaver av betydelig omfang, i tråd med partiprogrammets formuleringer."

Her er utdrag fra Senterpartiet (2005):

"1. Fylkesmannen si miljøavdeling, landbruksavdeling og regional arealdisponering blir overførte til regionane.
2. Fylkesmannsembetet blir avvikla og erstatta med regionale Statlege kontor for tilsyn og legalitetskontroll."


Og SV (2005):

"SV ønsker en desentralisering av makt fra statlig nivå og statlig forvaltning til regionalt politisk nivå. Oppgaver knyttet til regional utvikling, opplæring, kultur, helse, samferdsel, miljøforvaltning og planlegging bør ivaretas av et regionalt folkevalgt nivå."

Den rødgrønne regjeringen leverer gode resultater og lager et bedre Norge på en rekke politikkområder. Men i forhold til hjemmeleksa den har fått fra sine egne landsmøter, og samrådet i de tre rødgrønne partiene om å bygge nye robuste regioner, er karakteren langt under PISA-snittet...

Kommentarer

Anonym sa…
Godt skrive Tore. Eg er så samd, så samd.
RaskeRoger sa…
Takk Tore for din flotte evne til å si det som er rett om ting generelt og regioner spesielt: Jeg frykter at dette er fortsettelsen på slutten for fylkeskommunene. En god ide er det likevel å la Trondheim, Tromsø, Bergen og Stavanger bli forsøksregioner. Skal vi forsøke å få noe til sammen på dette?

Hilsen regions-roger i Tromsø-regionen
Anonym sa…
Så lenge jeg kan huske har jeg ment at fylkeskommunen burde avvikles. I alle fall som folkevalgt nivå. Fylkeskommunen er først og fremst et demokratisk problem - ikke et administrativt.

Debatt om dette blir fort en en debatt om demokrati på tegnebrettet. I realiteten er det slik: Folk flest vet ikke HVEM fylkespolitikerne er, ikke HVOR de og slett ikke HVA de er.

Et av de største problemene er at folk ikke føler noen sterk identitet til fylket. Et annet stort problem - som følge av det første - er at det i mange fylker heller ikke er noen særlig grad felles offentlighet hvor meninger kan brytes. Folk føler en identitet knyttet til kommunen og landet - men ikke fylket. Både kommunen og landet har også hver sin felles offentlighet. (I form av lokale medier og riksmedier)

Senterpartiets streben etter en regionalreform gjør meg imidlertid usikker. Det absolutt siste vi trenger nå er en ny demokratisk bastard, hvor fylkeskommunens manglende legitimitet bare vil være enda større.

Samtidig har vi alt for mange veldig små kommuner. Felles for alle de minste kommunene er at de ikke er i stand til å yte noe forsvarlig tjenestetilbud på en del spesialiserte områder. De kan heller ikke tilby de ansatte noe fagmiljø - rett og slett fordi de er for små.

Egentlig trenger vi bare to demokratiske nivåer i Norge. Kommunen og staten. Det eneste gangbare alternativ måtte være å beholde fylkeskommunene, og samtidig overføre noen av de små og/eller mest spesialiserte tjenestene fra kommunene, til fylkeskommunene.
Jeg hører hva du sier Fredrik, men den debatten tok vi før landsmøtet i 2005 og konkluderte enstemmig på landsmøtet i valgprogrammet vårt.

Videre satte partiledelsene igang et stort samråd i de tre rødgrønne partiene. Svarene der var akkurat det samme.

Så kom saken igjen opp på landsmøtet i 2007, og denne gangen ble formuleringen skjerpet.

I tillegg til dette har kommunene og fylkeskommunene levert flere runder med høringer, og de har også svart akkurat det samme: Færre, større og sterkere regioner.

Hovedpoenget er jo at et overveldende flertall i de demokratiske organene som har blitt hørt i denne saken, har sagt det samme, men så skrinlegger regjeringen hele prosjektet fordi "det var så langt vi kom i 7 departementer" og "fordi motstanden har vært så stor". Fra hvem? Jo, fra byråkrater og direktoratenes direktøerer.

Så sies det at kun 11 fylkeskommuner ønsket sammenslåing. Det må jo bety at 8 sa nei... Om vi i tillegg ser på begrunnelsene, så sier feks både Nord-Trøndelag og Rogaland at oppgavene som skisseres er for små til å endre grenser, men at de vil endre grenser hvis regjeringen kommer med de oppgavene som landsmøtene, valgprogrammene, kommunene og fylkeskommunene i sine tidligere høringer har vedtatt.

Som sagt, så ser jeg hva du mener, Fredrik, men den debatten har vi tatt, og der var flertallet gjentatte ganger enige om en annen løsning enn den du har holdt deg med så lenge du kan huske.
Anonym sa…
Det er riktig at landsmøtene har vedtatt det du refererer til. Jeg har for det første ingen plikt til dermed å mene at det er en fornuftig politikk.

For det andre kan en jo spørre seg i hvor stor grad egeninteresser er overrepresentert i landsmøtene - når det kommer til dette spørsmålet. Høyt gasjerte, og anonyme fylkespolitikere, samt folk med ambisjoner om å tilslutte seg gruppen - samt folk som er avhengige av støtte i andre spørsmål fra denne gruppen - er ikke akkurat underrepresentert.

Av alle politiske spørsmål er dette antakelig det der den uavhengige fornuft er dårligst representert i landsmøtene.

Denne saken - som jeg vet du brenner sterkt for - har ikke akkurat noen folkebevegelse i ryggen. For å si det ytterst, ytterst forsiktig.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...