Gå til hovedinnhold

Gro Nylander

Dessverre har noen begynt å bruke begreper som "amme-mafia" og "amme-politiet" om barnelegene som snakker varmt om amming som bra for barna. Dette er ikke noe norske barneleger har funnet opp, men verdens helseorganiasjon er også enige om at det er bra og sunt for barna å bli fullammet de første 6 månedene, og så bli ammet så lenge som det er praktisk mulig for mor.

Jeg synes barnelege Gro Nylander oppsummerer nokså godt på Dagsrevyen 21. februar. Se her.

Forøvrig tror jeg man skal være forsiktig med å undergrave unison enighet blant fagfolk i slike spørsmål. Det finnes mange gode og forståelige grunner for at mødre ikke får til å etterkomme alle "amme-anbefalingene", men man bør ikke undergrave ekspertisens råd om at amming er bra og sunt for barnet av den grunn.

På samme måte som man bør lytte til en overveldende majoritet av verdens klimaforskere når det gjelder klimaendringene.

Kommentarer

Anonym sa…
Du er hjertelig velkommen til å poste innlegg på www.arbeidersamfunnet.no eller legge kommentar til våre artikler på www.frifagbevegelse.no.
Mvh
Hanne S Nielsen
redaktør
Anonym sa…
For det første må det sies at vi ligger i verdenstoppen på ammetoppen. Men bare 10 prosent av mødrene fullammer når barnet er 6 mnd.

Å sette karakteristikker på mødre eller fagfolk som arbeider i tråd med WHOs retningslinjer er en dårlig debattform.

Dersom vi ser på den stønadsordningen som de færreste velger (100 % i 3+41 uker), så er det klart at det ikke blir lett om mor bare skal ha mulighet til å ha 27,3 uker av de 41 ukene som er til fordeling.

Dersom man utvider med to uker som tas fra fellespotten og gis til far (jeg nekter å si at de tas fra mor, selv om folk flest oppfatter det slik. Det er positivt feil.). Vil man, vet at mor står igjen med mulighet til å ta ut 33 uker (ca 8 mnd), og far 8 uker bryte med WHOs anbefaling om amming? Og hvis regjeringen i det minste plusser på 2 uker ekstra til far - slik at det blir totalt 10 uker til far, da er man et godt stykke på vei.
sånnsett sa…
Barn kan vokse opp med utmerket helse selv om de ikke blir ammet, men forskning har vist at sannsynligheten er større dersom barnet blir ammet i tråd med anbefalingene.

I følge den store Spedbarnsundersøkelsen Spedkost, er det i dag bare 7% av ungene som fortsatt fullammes når de er 6 måneder gamle, til tross for anbefalingene (Lande 2003). Men hvem er det som ammer barna i tråd med helsemyndighetenes (og forskernes) anbefalinger?

Spekost har vist at andelen fullammede barn både ved 4 og 6 måneders alder har sammenheng med mors utdanning (i tillegg til mors alder og antall barn hun har).

Det er en kjent sak at det er et sammenfall mellom økonomiske faktorer og sykelighet/dødelighet i befolkningen, systematiske forskjeller som jeg mener det er nødvendig å bruke klassebegrepet for å forstå. Det er ikke tilfeldig at forventet levealder for universitetslærere er den 81 år, for renholdere og servitører 72år.

Grunnlaget for livsløpet legges tidlig. En lovpålagt deling av permisjonen ut over de begrensningene som ligger i dagens modell, vil innebære at mange familier får en langt tøffere fysisk og økonomisk hverdag.

Forslaget kan bidra til å øke de sosiale forskjellene. Ikke bare kortsiktig økonomisk, men også på lengre sikt mellom barn som vokser opp med mødre som har muligheten til å kombinere amming og jobb, og barn av pendlere som enten ikke har råd til, eller fysisk mulighet til å få det til.

Ingvild Vaggen Malvik
Anonym sa…
En professor i medisin, som ikke ønsker å bli sitert, har overfor world wide Fredrik gitt uttrykk for (høres det ikke fint ut) følgende:

WHOs anbefalinger er gode anbefalinger for verden generelt. WHO gir imidlertid bare én generell anbefaling, selv om forholdene i verden er svært ulike.

I vår del av verden er det sånn at den gode effekten av amming allerede er oppnådd etter fire måneder, og ut over seks måneder bør amming ikke anbefales. Dette fordi mødrene i vår del av verden tar opp i seg miljøgifter som barna får i økt konsentrasjon gjennom morsmelken. Etter 6 måneder er ammingens fordeler oppnådd, og ved videre amming vil ulempene oppveie fordelene. Dessuten er det alternative kostholdet for spebarna svært godt.

I den tredje verden stiller det seg helt annerledes. For det første vil det i noen grad være snakk om lavere opptak av miljøgifter hos mor, og i nesten alle tilfeller vil det alternative kostholdet uansett være dårligere, og amming bør derfor anbefales også ut over seks måneder.

(Når den aktuelle professoren ønsker å være anonym, er det fordi HAN er redd for represalier fra "ammemafiaen."
Kjære Fredrik. Vi to er politikere. Vi forstår og er innenforstått med at samfunnsdebatt, og vitenskapelige diskusjoner for den saks skyld, er umulig om folk er såpass tvilsomme og feige at de opptrer med maske. Med maske kan jeg være hvem som helst. Både professor, folk flest eller en eller annen ekspert, for den saks skyld. Men enda verre; jeg kan påstå, tilegge og beskylde hvem det måtte være uten at det er mulig for vedkommende å forsvare seg.

Du får ha meg unnskyldt, men en professor som vil være anonym av frykt for represalier fra "ammemafiaen" er noe av det mest patetiske jeg har hørt på årtier.
Anonym sa…
Vel - du kan "disse" kilden så mye du vil - men du kunne jo også tatt deg bryet med å kommentere selve argumentet. Jeg synes argumentet står temmelig godt på egne bein - uavhengig av hvem som har fremført det.
Anonym sa…
For øvrig merker jeg meg følgende sitat av deg:

"Vi forstår og er innenforstått med at samfunnsdebatt, og vitenskapelige diskusjoner for den saks skyld, er umulig om folk er såpass tvilsomme og feige at de opptrer med maske."

Den siste tiden har vi i pressen hatt mange av slike maskerte representater for Oslo Arbeiderparti. Jeg er overbevist om at både du og jeg ville kjent de fleste av dem, om de hadde stått frem med navn og bilde.
Ja, det kan godt hende, har ikke sett Osloavisene om dette i det siste. Og det har forresten blitt en uting. Vi så det ifht Jagland og Valla, og vi ser det i andre prosesser i partiet. Det er feigt og det undergraver verdigheten og selve demokratiet.

Selv om hovedansvaret ligger på feigingene, så har også media et ansvar for å være kritisk til politiske aktører som ikke kan stå fram med navn og bilde. Det er forresten en hån mot de som kjemper politiske kamper i regimer der dette gjelder liv og død, at man i verdens beste land å bo i, ikke deltar åpent i person- og politiske debatter.
Når det gjelder å kommetere innholdet til den anonyme professoren, så vet jeg jo overhodet ikke om dette er kvalifiserte meninger, eller en logisk tankerekke som er produsert av en eller annen dilletant hjemme i sin egen stue.

Hvem som helst kan finne opp undersøkelser og fakta som virker tilforlatelige, men det er jo vanskelig å ettergå når fyren er anonym og ikke viser til en eneste vitenskapelig eller faglig kilde for å underbygge påstanden sin.
Anonym sa…
I Norge er vi vel alle enige om at det er fint om kvinner får til å amme, men ift debatten om det såkalte "ammepolitiet" (som veldig mange kvinner har møtt representater for på landets barselavdelinger) er vel perspektivet at helsepersonell ikke skal få kvinner som ikke får til å amme til å føle seg som dårligere mødre eller gi skyldfølelse for at de ikke gjør sitt beste for å få friske barn.

Inntrykket fra "venninneforskningen" - verken anonyme eller kjente fagpersoner - er at mange opplever et stort press på amming, selv om det påfører mor smerter og både mor og barn mye frustrasjon i lang tid.

Er også enig i at de generelle rådene for verden ikke er umiddelbart overførbare til Norge. En viktig begrunnelse for fullamming i 6 måneder er at mange barn vokser opp i land der for eksempel rent vann er en mangelvare. Med morsmelk framfor morsmelkerstatning blandet ut i skittent vann, øker barnas sjanse til å overleve og være friske voldsomt.

Såvidt jeg skjønner på det jeg har lest om temaet er de viktigste helseeffektene oppnådd etter 3 mnd i vår kontekst, men det finnes selvsagt andre argumenter for fortsatt amming, som at det er sunt, lettvint og koselig.

Mye å si om dette, men formatet her er vel helst kortfattet. Til slutt: Argumentet om amming må ikke kjøres fram som hinder for at far kan ta økt ansvar for barnet sitt i det første leveåret. Vi vet at norske kvinner ammer dersom de får det til og vi vet at norske menn er for dårlige til å ta pappaperm utover det obligatoriske. Det betyr at vi trenger endringer. Tilrettelegging for amming er fint, men det alene kan ikke styre familiepolitikken. Jeg er redd for en permisjonsdebatt (for det er vel egentlig det dette er?) som i bunn og grunn vil styres av andres normer om hva som er en god mor basert på antall måneders amming, framfor en debatt om hva som er best for barnet og familien som helhet.
Anonym sa…
Mina: Lang og stående applaus herfra.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .