Gå til hovedinnhold

Kinas balanse

Shanghai's skyline fanget av tidligere Kulturdirektør i Trondheim, Gerhard Dalen, er et imponerende skue. På sin egen måte synes jeg dette bildet oppsummerer godt hva som er i ferd med å skje i verdens mest folkerike stat. For meg framstår bildet nærmest som en futuristisk kopi av byene i Star Wars, og et varsel om hva som kommer, positivt, eller ei.

Se NRK på lørdag
Lørdag 26. juni sender NRK fra "Norges Dag" under verdensutstillingen i Shanghai. Kronprinsen deltok sammen med flere statsråder, næringsliv, Trondheim Symfoniorkester, Trondheimssolistene, Frikar, Sissel Kyrkjebø mfl. Dette programmet anbefaler jeg som et lite innblikk i hva som utvikler seg i Kina og Shanghai. Les mer om programmet her.

Kinas vekst
Kinas vekst og utvikling er imponerende, men også skremmende. Myndighetene driver en balansekunst som fortsatt ikke åpner opp for demokrati slik vi kjenner det. Strategien går mye ut på å designe byer som kan huse og ta i mot de titalls millionene av kinesere som vandrer inn fra landsbygda på jakt etter bedre liv.

Befolkningsveksten i Sør-Trøndelags søsterby, Chongqing, er beregnet til over en halv million mennesker i året.

Samtidig frykter myndighetene at stadig rikere regioner skal utfordre maktapparatet i kommunistpartiet og Beijing, ved å hente energi og mobilisering fra den voksende middelklassen og sosial misnøye blant de fattige i byene og ikke minst på landsbygda.

By og land - hand i hand
Den aller, aller største delen av Kinas befolkning bor fortsatt på landsbygda, og forskjellene mellom byene og landsbygda øker med eksplosiv kraft.

De første regionene som fikk utvikle seg fritt under Deng Xiaoping, var kystbyene i sør og øst. Innlandet og vest ble hengende etter. Satsingen på Chongqing som megapol i innlandet mot vest, er et forsøk på å balansere denne utviklingen. Chongqing var tidligere en del av Sichuan-provinsen - Kinas matkammer også idag. Denne provinsen har 87 millioner innbyggere, hvorav de fleste bor på landsbygda.

Svært mange vandrer hvert år inn fra landsbygda til byene Chongqing og Chengdu (hovedstaden i Sichuan). Chongqing ble utskilt fra Sichuan i 1997 og har idag 32 millioner innbyggere.

Chongqing er en av 4 megabyer som styres direkte fra Beijing (de andre er Beijing, Tianjin og Shanghai).

For å holde kontroll med utviklingen, er det avgjørende for kinesiske myndigheter at befolkningen får ta del i veksten, samtidig som fortsatt tilgang til billig arbeidskraft i byene er avgjørende. Men byene har ikke vekstevne til å ta imot en ubegrenset folkemengde fra landsbygda, samtidig som befolkningsveksten avhenger av at det produseres stadig mer mat. Hungersnød og matmangel vi være et sikkerstikk for sosial uro og opprør.

Balanseøvelsen
Derfor er den store balanseøvelsen som nå utøves i Kina spennende å følge med på. Kina trenger vandringen fra landsbygda inn til byene for å sikre tilgangen til billig arbeidskraft, samtidig som det ikke må vandre for mange slik at det utvikler seg massearbeidsledighet og økende sosiale problemer i byene. På samme tid må det produseres mer mat, men man må ikke effektivisere landbruket for raskt, det vil føre til økende ledighet på landsbygda og større press på byene enn de greier å ta imot.

Utfordringen ligger også i at bøndene må oppleve levestandardsforbedringer, slik at drømmen om et bedre liv i byene ikke blir for påtrengende, og at folkevandringen kommer ut av kontroll. Det er beregnet at omlag 100 millioner kinesere skal vandre inn til byene de neste 10-15 årene. Dette er historiens største folkevandring, men skal byene greie å ta imot, må vandringen kontrolleres.

Bosted reguleres strengt i Kina. Du må ha pass for de byene du bor i for å få tilgang til helsestell, skole osv. Denne praksisen er iferd med å mykes opp, men fortsatt kontrolleres dette strengt.

Kina er et kontinent
Kina er et kontinent, mer enn et land. Om dette kontinentet greier å holde seg sammen som en stat i årene som kommer, vil avgjøre mye også for resten av verden. Kravene om selvstyre fra de ulike provinsene vil øke på etterhvert som selvsikkerheten øker med rikdommen, og om de sentrale myndighetene ikke lykkes med å balansere levekårsutviklingen på landsbygda med byene. Hittil har den økonomiske veksten holdt massene i sjakk, men hva skjer om landbruksproduksjonen faller og når vestens markeder er mettet? Og hvor lenge kan Kommunistpartiet definere demokrati som medlemskap i Partiet?

Chongqing dyrkes og bygges nå som en buffer mot Kinas enorme vest. Da jeg møtte ordfører Huang Qifan, fortalte han at de nå planlegger jernbane fra Chongqing til Europa. De neste tre årene skal de bruke 1 billion kroner på å tilrettelegge for industriutvikling, og tilsvarende beløp på infrastruktur. Det er særdeles spennende å få følge dette på nært hold, men det gir også bakoversveis.

Professor i internasjonal økonomi, Carlos Aquino fra Peru, skrev en god artikkel om dette i China Daily 1. juni "Five steps to a better society". Jeg anbefaler den!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .