Gå til hovedinnhold

3-4 timer med tog Trondheim-Oslo

"Toppfolk" innen næringsliv og politikk i Bergen har gått sammen for å få reisetiden med tog ned til 4 timer mellom Bergen og Oslo (Bergensavisen) innen 2020. Det samme bør vi gjøre her i Trondheim, selv om Bergensavisen feilaktig omtaler et tog som kjører rundt 200 km/t som lyntog. Lyntogene koster det over dobbelt så mye å bygge jernbane for, og de kjører over 300 km/t, og må ifølge Norsk Bane gå nesten halvparten av strekningen mellom Trondheim-Oslo i tunnel.

3-4 timer reisetid med komfortabelt tog, og økt frekvens, vil øke antallet passasjerer som velger toget framfor flyet mellom Trondheim og Oslo. Muligheten for å sove, lese, ringe og være på internett - gjør togreisen effektiv.

En reisetid på 3-4 timer er også realistisk med tanke på hvor mange penger det er mulig tro på at Stortinget kommer til å prioritere fra andre sektorer og veg til jernbane, selv om også en slik ambisjon vil være tøff å få gjennomslag for i konkurranse med bompengefinansierte veger og lokale ønsker om mer veg først.

X2000
Svenskene har et krengetog som går under merkenavnet X2000. Komforten er stor og togene kan kjøre i overkant av 200 km/t.

Ser vi på svenske rutetabeller med avstander som ligner avstanden på strekningen Trondheim-Oslo med Dovrebanen (550 km), ser vi at reisetiden er under fire timer. Avstanden fra Stockholm C til Hässleholm C er ca 530 km. Tar du toget kl 0521 fra Stockholm C, er du framme i Hässleholm C kl 0902 (rutetabell).

Tatt i betraktning litt nyere teknologi, bør det derfor være realistisk å kjøre Trondheim-Oslo på mellom 3-4 timer. I første omgang må vi får elektrifisert Meråkerbanen, så kan de svenske X2000-togene komme seg fra Stockholm til Trondheim. Derifra kan de kjøre videre til Oslo og til Stockholm igjen, og motsatt veg. Å elektrifisere Meråkerbanen koster kun 800 millioner kroner.

17. juni reiser jeg til Stockholm for å prøve å få svenskene med på å finansiere Meråkerbanen. Her hjemme går det nemlig for tregt, men svenskene ser både behovet og mulighetene for å få togene sine til Trondheim. Det gir økte markedsmuligheter og mer effektiv drift av strekningen Stockholm-Åre. Vi er enige.

Mine blogger om jernbane her (følger under dette innlegget): Jernbane

Kommentarer

Trondheimsregion har satt hurtigtog på sin agenda 11.juni. Det gleder oss at Fylkesordføreren er i front for hurtigtog Trondheim-Oslo.
Håkon sa…
Vi må også se på situasjonen i dag og den er rystende.
Ikke bare er det dårlig materiell, overfyllte vogner på enkelte strekk, kjøreledninger som faller ned, gammel skinnegang osv.
Men!
Idag bruker toget Oslo - Bergen omtrent like lang tid som for 30 år siden. Hvorfor ?
Først trodde jeg at de ikke hadde gjort noe med skinnegangen og at det var derfor logisk at man ikke kunne kjøre raskere.
Men, utviklingen har gått fort på tog og med krengevogner kan man tilbakelegge strekningen raskere nå enn for 30 år siden. Hva er da grunnen ?
NSB bli målt på mange måter, blant annet forsinkelser. Det de da gjør er å legge inn slack i rutetidene. Om det oppstår noe på veien som tar tid så har de tid til å få ordnet opp i det uten at ankomsttiden endres.
Dette betyr at NSB i dag faktisk kjører saktere enn de kan for å opprettholde statistikk!!!

Da kan man spørre seg noen spørsmål : Vil man komme frem raskest mulig og av og til bli forsinket ?
Eller vil man bruke den tiden det tar og komme frem på lovt tidspunkt ?

Man kan også spørre seg om man MÅ investere hundrevis av milliarder for å få lavere reisetid, eller om man kanskje kan premiere NSB for å kjøre raskere på det som er i dag og se om det har noen effekt for trafikkgrunnlaget.

Hurtigtog :

Man må undersøke hva det er som må til for å få flere til å bruke toget.
Vil man bruke toget på 4 timer Trondheim-Oslo ?
Eller må man ned på 3 timer for å få merkbart oppsving ?

Så må man finne ut hva dette betyr for andre aktører. Om SAS mister melkrutene sine Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim - kan de da fly til Sannessjøen, Alta, Vadsø uten at de billettene koster 10.000 kr ?
Og - ønsker vi en slik utvikling for distriktene ?

Så må man se på kostnadene ved å bygge banen. Og - vi må se på hva det vil koste å vedlikeholde. Kravene for å holde skinnegangen snøfri er helt anderledes i 200km/t + enn i dagens hastigheter for eksempel.

Vi har satset alt for lite på infrastruktur i dette landet og jeg ser med interesse på diskusjonen.
Men, det er ikke alltid det dyreste er det beste. Derfor må vi se på hva vi har. Hva er det som gir mest effekt og jobbe ut fra det.
Hvorfor har vi ikke gjort disse tingene for lenge siden? Finne det en eneste regjering etter krigen, som ikke har sagt de skal satse på jernbane - uten å gjøre det?

Nå ser vi kanskje at det skjer noe, men jaggu haster det å få gjort vedtakene, hvis noen skal føle seg overbevist i 2013.

Oslo-Trondheim er billigere og jeg antar raskere å bygg eut, enn Oslo-Bergen. La oss starte med Oslo-Trondheim. La oss få på plass den elektrifiseringen du snakker om.

La oss videre bygge tilsvarende standard på Oslo-Bergen, Oslo-Kristiansand, Oslo-Fredrikstad - og la oss få på plass sammenkobling av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen i Grenlandsområdet.

Dette er åpenbare vedtak og åpenbare infrastrukturbeslutninger som strengt tatt burde vært tatt på 70-tallet.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .