Gå til hovedinnhold

Kampen om makten i Kina

På partikongressen i 2012 skal hele 7 av politbyråets 9 faste medlemmer byttes ut i Kina. Deriblant både President Hu Jintao og Statsminister Wen Jiabao. Spørsmålet er hvem som skal ta over.

Det finnes allerede favoritter til hhv President og Statsministervervene. Visepresident Xi Jinping er favoritt til Presidentvervet, og Visestatsminister Li Keqiang er favoritt til Statsministerposten, men det lurer flere bakom. Deriblant Chongqings superstjerne Bo Xilai (bildet), som Næringsminister Trond Giske nylig møtte i Beijing (Aftenposten), etter å ha vært en tur innom Sør-Trøndelags vennskapsby Chongqing.

Bo Xilai var tidligere høyprofilert Handelsminister i Kina. Han er utdannet innen journalistikk og får stor medieoppmerksomhet. Enkelte spekulerte i at selv om det teknisk sett er en forfremmelse å bli partisekretær for en av de direkte styrte storbyene, så var det et forsøk på å få ham ut av rampelyset da han ble partisekretær for Chongqing.

Men Bo Xilai har ryddet opp i korrupsjon i Chongqing, noe som er svært populært og får stor oppmerksomhet i hele Kina, så han har vært om mulig enda mer i media etter det nye vervet.

Spørsmålet er om den femte generasjonen lederskap i Kina kommer til å velges etter bredere demokratiske prosesser i kommunistpartiet, eller om saken skal avgjøres blant få i de lukkede rom igjen. Den første prosessen profitterer Bo Xilai på, men den store oppmerksomheten han får, og hans mediatekke gjør ham sårbar for maktspill blant politikere som håndterer de lukkede rom bedre.

Utfordrer til posisjoner er også forgjengeren til Bo Xilai i Chongqing, Wang Yang, som nå er partisekretær for Guangdong. Mange mener at Bo Xilais populære, men brutale oppgjør og opprydning av korrupusjon i Chongqing, indirekte også rammer Wang Yang, som styrte Chongqing da korrupsjonen fikk bre om seg.

Wall Street Journal diskuterer saken her:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...