Gå til hovedinnhold

Sandy, Barack & Mitt


Sandy med John Travolta fra Grease

Det florerer med teorier om hvordan uværet Sandy kan komme til å påvirke Presidentvalget i USA. Som Electoral-Vote.com skriver, er jo ikke dette den normale historien om to gutter som jakter på ei jente, men snarere jenta som jager to gutter, denne gangen i siste uka av Presidentvalgkampen.

Sandy rammer vippestatene
Sandy rammer jo minst fire avgjørende vippestater; New Hampshire, Virginia, North Carolina, Ohio. Hvordan dette vil slå ut i stemmegivning og oppmøte er vanskelig å si, og de som uttaler seg skråsikkert om dette, avslører at de har lite innsikt i valgpsykologi.

Som Electoral-Vote skriver, kan ulike konsekvenser slå begge veier. Obama må feks være mer President enn i kampanje, men avhengig av hvordan han gjør den jobben, så kan han tjene på det, eller tape på det.

Sandy tar all oppmerksomheten i media, ihvertfall i de statene som rammes, og det kan "fryse" situasjonen for den kandidaten med mest momentum i det øyeblikket uværet rammer. Men målingene gir ingen sikker indikasjon på det, med unntak av at Obama ser ut til å lede i Ohio, Romney i North Carolina og at det er svært jevnt i Virginia og New Hampshire.

Det har vært spekulert i at Romney har spart mange kampanjepenger for å teppebombe vippestatene med TV-reklamer den siste uka, i så fall vil han ha lite igjen for disse pengene. Men også Obama-kampanjen har selvfølgelig spart penger for å svare siste uka, så det jevner seg nok ut.

Valgdeltakelsen ned
Om uværet fortsetter, eller skadene blir svært omfattende, kommer det helt sikkert til å påvirke valgoppslutningen. Hvem som tjener på det, er usikkert. Obama har nok den sterkeste mobiliseringsorganisasjonen og har også flest forhåndsstemmer (som blir viktigere om valgdeltakelsen går ned på valgdagen), men Romney har i følge Politico de ivrigste velgerne for øyeblikket.

Videre kan ødelagte valgdistrikt medføre at de elektroniske stemmeurnene ikke fungerer, valgmedarbeidere ikke kommer seg på jobb og andre problemer. Da kan vi risikere at det blir kaos og vil ta lang tid å få utropt en vinner om valgsresultatene blir svært jevnt i disse statene. Florida i 2000 spøker i bakgrunnen...

Romney flertall, men Obama President?
Til slutt kan uværet over New York påvirke valgdeltakelsen i denne hard-core Demokratiske staten. Det vil ikke påvirke valgutfallet, men kan bidra til at vi igjen får et valg der Presidenten velges med et flertall av valgmennene, mens taperen har flertall i folket, slik det var med Bush jr vs Gore i 2000, bare motsatt med Obama som valgt President denne gangen (dette påvirkes også av generell lavere valgdeltakelse blant Demokratene i de statene de uansett vinner, feks østkysten, Illnois og California).

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...