Gå til hovedinnhold

Romney leder 206-201 i valgmenn! Taper Obama?

Så måtte det gå slik det har sett ut den siste tiden; Mitt Romney leder nå i antall valgmenn på Barack Obama i kampen om Presidentembedet i USA.

RealClearPolitics har størst autoritet på sine snittmålinger og beregninger i USA (selv om Nate Silver har de beste forecastene). Deres oversikt viser nå at Romney har 206 valgmenn mens Obama stadig faller og nå er nede på grunnfjellet med 201 valgmenn. Sist jeg blogga om dette for litt over en måned siden, beregnet jeg stillingen til 256-191 i Obamas favør, men det var før Obama og Demokratene undervurderte Romney så grundig i den første, katastrofale presidentduellen. Den ble definerende, og det ser ut til at stadig fler amerikanere ser Romney som en ny Reagan. Det er dårlig nytt for Obama.


Romney har mer pengesterke støttespillere i ryggen som kan forsterke TV-reklamene hans mer de siste ukene i vippestatene, enn Obama. Obama har nok en sterkere kampanjeorganisasjon i flere av vippestatene, men Romney er langt sterekere enn John McCain var for fire år siden, og Republikanerne har gode organisasjoner etter de suksessfulle mellomvalgene til Kongressen.

Romney 267
RealClearPolitics sin oversikt viser at kampen nå står om 131 valgmenn i vippestatene. Romney har stabil ledelse i North Carolina (15 valgmenn), slik at han vokser til 206. Obama har mistet den stabile ledelsen i nær sagt alle vippestatene, og både Florida (29), Colorado (9) og Virginia (13) ser ut til å gå Romneys vei. Iowa (6) er helt jevn og det samme er New Hampshire (4).

Hvis vi summerer opp, så mangler i utgangspunktet Romney 64 valgmenn for seier og Obama 69. Med Florida, Colorado og Virginia får Romney 51 valgmenn ekstra og er oppe i 257. Iowa og New Hampshire er jevnt, men Romney vinner kun tilsammen 267 om han plukker de to statene også.

Obama 271
For Obamas del så lener Michigan (16) og Ohio (18) mot Obama, selv om kampen hardner til spesielt i Ohio. Nevada (6) lener også fortsatt mot Obama, mens Pennsylvania (20) er jevn, men heller fortsatt på de fleste målinger mot Obama. Romneys visepresidentkandidat har fortsatt ikke levert hjemstaten Wisconsin (10) til Romney, men den er jevn, selv om Obama fortsatt leder knapt på de fleste målingene. Summerer vi opp disse statene får Obama 70 valgmenn ekstra, og vinner hårfint med 271 valgmenn.

Men Nevada kan snu...
Likevel; i Nevada bor det mange mormonere, som Romney, og nedgangstidene har rammet gruvestaten tungt, tross gode gull- og sølvpriser verden over. Nevada er den beste "bellwether" ("bjellesau")-staten de siste hundre årene, altså den Staten som de siste 100 årene har stemt på den kandidaten som faktisk blir President flest ganger. Siden 1912 har de bommet kun en gang, og det var i 1976 hvor de stemte med knapp margin for Gerald Ford mot Jimmy Carter. Ifølge Nate Silver sine forecast, er det akkurat nå 67% sjanse for at Obama vinner Nevada også i år. Gjør han det, skal han takke den spanskættede delen av staten, som er i stadig vekst og påvirker elektoratet i Demokratenes retning.

...og det kan også Ohio
Nate Silver har beregnet forecast også for Ohio. Der mener han Obama for øyeblikket her 69% sjanse for å vinne valget. Men Ohio er battleground-stat nummer 1 for begge leire, og det pøses nå inn enorme summer fra Super-PACs som støtter Romney og fra Republikanerne selv. De kjemper også iherdig på bakken med godt organiserte valgmedarbeidere. Ingen Republikansk President har vunnet valget uten Ohio i moderne tid, så alvoret henger nok over også Romney-kampanjen, selv om Obama har et lite overtak i staten akkurat nå.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .