Gå til hovedinnhold

Asylbarna og Arbeiderpartiet - mulig utfall


Jeg vil gi honnør til regjeringen og partiledelsen i Arbeiderpartiet for å ha klar tale om konsekvensene av den innvandringspolitikken vi har vedtatt. Det er bredt flertall for en streng innvandringspolitikk i Norge. Ikke fordi vi ønsker å være hjerteløse, men fordi det er så uendelig mange på flukt, at hvis vi skal ha mulighet til å gi hjelp til de som trenger det mest, samt sikre en rettferdig og forsvarlig behandling av søknadene, er det nødvendig med en streng politikk.

De vedtatte lovene sier likevel klart ifra at det skal være en skjønnsmessig balanse mellom innvandringspolitiske hensyn (streng og rettferdig) og det som loven beskriver som "sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket". Videre skal barn tas spesielt hensyn til. De siste årene har praksisen blitt strammet til, slik at innvandringspolitiske hensyn vektlegges tyngre. Dette har det også vært bred enighet om. Det kan oppleves hjerterått, men det gir rom for at flere av de som virkelig trenger beskyttelse, men som vi ikke hører så mye om - eller som vi ikke vet hvem er ennå, fordi de ennå ikke har flyktet hit - lettere kan få det.

Situasjonen til de 450 asylbarna som det nå er så stor oppmerksomhet om, er en konsekvens av den vedtatte innvandringspolitikken, og selvfølgelig de valgene deres foreldre har tatt.

Imidlertid er det nå på tide å ta seg en time-out. Det utkrystalliserer seg dessuten nå et klart flertall i Arbeiderpartiets organisasjon som synes konsekvensene av den restriktive innvandringspolitikken vi har vært med på å vedta - blir for brutale i forhold til barn som har vært lenge i landet.

I helga vedtok både Oslo, Hordaland og Møre og Romsdal Arbeiderparti at utsendingen av barna må stilles i bero til Regjeringens varslede Stortingsmelding om barn på flukt er behandlet. Denne Stortingsmeldingen er gjentatte ganger utsatt, men skal behandles før sommeren.

Oslo Ap vedtok sin uttalelse etter at Statsminister og partileder Jens hadde holdt innledning og brukt mye tid på saken. Hordaland var enstemmig i sin uttalelse. Neste helg kommer Sør-Trøndelag Arbeiderparti sannsynligvis til å følge etter.

Vi støtter en restriktiv og rettferdig innvandringspolitikk, men det er også slik at det er mulig å justere noe når konsekvensene blir for tøffe. Det må vi ta oss tid til når denne saken skal diskuteres bredt og prinsipielt i forbindelse med Stortingsmeldingen. Vi kan ikke legge opp til en praksis hvor foreldre kan spekulere i opphold ved å gjemme seg bort, eller trenere seg til opphold. Det er jeg enig med regjeringen i, men jeg mener også at det må være rom for å se på hvordan vi håndterer de barna som - av en eller annen grunn - har blitt her så lenge at de i praksis er norske.

Vi er ikke alene om denne problemstillingen i Norge. Ifjor oppsummerte President Obama at hans største nederlag til da som president, var at Senatet med filibuster stoppet loven som skulle gjøre en rekke ungdommer med ulovlig opphold i USA, og som har tatt utdanning og/eller har gått inn i militæret, til amerikanske statsborgere. Disse papirløse ungdommene, ulovlig brakt inn i landet av sine foreldre, kaller seg Dreamers (blogg om det fra i fjor: American Dreamers og papirløse ungdommer)

Jeg tar det for gitt at stortingsrepresentantene fra de fylkene som nå vedtar klare uttalelser om å utsette utsendelsen av asylbarna, følger fylkespartienes standpunkter i Stortinget.

Det avklarer at det er massivt flertall i Stortinget for å vente med utsendelse av barna og barnefamiliene til Stortingsmeldingen er behandlet.

Fylkespartienes årsmøter er ikke tungnemme. Vi hører argumentene og vi forstår dilemmaene, men vedtakene er likevel befriende klare. Det må selvfølgelig partiledelsen og regjeringen lytte til. Jeg tror kvoten for å se bort ifra et klart flertall i partiorganisasjonen, ble brukt opp da man vedtok vikarbyrådirektivet. Det går ikke i saken om asylbarna. Utfallet må bli at utsendelsene stilles i bero til partiet og Stortinget har fått behandlet Stortingsmeldingen i lys av de konsekvensene vi nå ser innvandringspolitikken gir ifht asylbarn som har blitt værende lenge i Norge.

PS! (oppdatert) Stortinget behandler idag et dokument 8 forslag fra Venstre om å vente med utsendelse av asylbarna (NRK). Det vil bli nedstemt, også av SV. Det handler mer om dynamikken mellom regjering og opposisjon. Regjeringen jobber med Stortingsmeldningen internt, og da pleier ikke regjeringspartiene å stemme for enkeltforslag framsatt i Stortinget som griper inn i helheten. Derfor er ikke dagens votering endelig beslutning ifht asylbarnas skjebne.

Kommentarer

Håkon sa…
Fokuset må være på saksebehandlingen og reglene der. Det er de reglene som forårsaker situasjonen vi har kommet i.

Det er greit at man kan anke. Men - det må være rammer. I dag kan man få avslag på avslag, påberope seg nye saksopplysninger og få ny saksgjennomgang - eller mer tid om du vil. Om det da kommer et nytt avslag kan man igjen påberope nye saksopplysninger og få enda en ny saksgjennomgang. Så mange ganger man vil - til det uendelige om man vil.

Da blir barna større og større. Og "Særskilt tilknytning til riket" kommer selvfølgelig opp.

Og - det kommer opp fordi foreldrene trenerer saken og ikke tar følge av vedtakene som er fattet.
Altså : Trenerer du saken så øker muligheten for opphold.

Det er det Fylkespartiene i AP sier ja til.
Odd Frantzen sa…
Her snakker du med to tunger. Du argumenterer for en streng asylpolitikk, samtidig som du mener vi skal gi etter av og til. Gjør vi det så premierer vi de som har trenert og latt være å reise, på tross av at de ikke har rett på opphold i Norge.

Det du her tar til orde for er ikke en streng og konsevent asylpolitikk. Du åpner for at det kan være mulig å tvinge seg til opphold dersom man nekter lenge nok å reise og har barn.

Hvilket signal sender vi ut til alle de som reiste frivillig om vi nå gir opphold til de som trenerer? Det vil selsvagt ta seg svært merkelig ut.

Det er mulig at det nå er en tøff situasjon for mange av asylbarna. Men ansvaret for denne situasjonen mener jeg foreldrene må bære alene. Fullt og helt.

Det er svært viktig å være konsekvent og kjøre en klar linje i asylpolitikken. Det er ikke det du tar til orde for her. Derfor blir dette så feil.

Jeg tror at man har har latt seg forføre av enkelstsjebner som er trukket fram i media. Nå er det viktigere enn noen gang å holde fast på det som er Arbeiderpartiet sin politikk på dette området.
Håkon sa…
Hei Odd.
Long time no see!
Her er vi helt enige - godt å se på tvers av linjene :)
Odd Frantzen sa…
Jepp. Her er det felles front mot tullet til denne ToreO.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .