Gå til hovedinnhold

31. august 2029 blir jeg 60 år...

Arbeiderpartiet sentralt har bedt oss om å vende blikket mot 2029 når vi nå går inn i partiprogramprosessen. Jeg ble bedt om å innlede til årsmøtet i Sør-Trøndelag om programprosessen i Sør-Trøndelag med blikket vendt mot 2029.

Som avslutning feira jeg 60 års dagen min med årsmøtet:

Et framtidsbilde for Trøndelag - 31. august 2029

Jeg har lyst til å tegne noen framtidsbilder av hvordan jeg ser for meg at utviklingen i Trøndelag vil kunne bli når vi sammen arbeider for å nå våre felles vedtatte mål. Jeg vil ta utgangspunkt i 31. august 2029, dagen da jeg fyller 60 år. Selvfølgelig ikke fordi dette er en kommende merkedag for Sør-Trøndelag, men fordi partiledelsen har bestemt at vi skal diskutere neste partiprogram med dette tidsspennet.

1990
Ser vi tjue år tilbake, så havner vi i 1990. Jeg var 20 år. Kong Olav var fortsatt konge, Syse var Statsminister etter valget i 1989 hvor temaet var ”Gro eller kaos”, med svære boards med biler som stod krasjet inn i veggen.

Nelson Mandela ble løslatt dette året – i februar. Rosenborg vinner cupen med 5-1 over Fyllingen, Ketil Stokkan deltar i Melodi Grand Prix med ”Brandenburger Tor” og Mikail Gorbatsjov vinner fredsprisen.

Føles dette lenge siden? Ganske lenge, men ikke alt for lenge, synes jeg. Den gang manglet vi forestillinger om Internett og mobiltelefoner til alle.

31. august 2029
Men hva om vi reiser andre veien? Til 60 års dagen min, den 31. august 2029, som jeg feirer på Linesøya i Åfjord. Hvordan har vi det i Trøndelag?

Jeg har fått besøk fra Chen Yu Bei fra Chongqing i Kina. Hun er kjæresten til Ingebrigt som er blitt 28 år, og hun kom hit som utvekslingsstudent gjennom samarbeidet mellom Chongqing og Sør-Trøndelag, og jobber nå for Salmar sitt eksportselskap med ansvar for det asiatiske markedet. Salmar som i 2010 lanserte ei ny automatisert produksjonslinje for videreforedling av laks. Dette – sammen med Sintef Sealab på Brattøra og ACE Aquaculture, som utvikler nye, rømningssikre merder sammen med Sintef og NTNU på Valsneset i Bjugn, ga et nytt løft for Trøndelag som knutepunkt i det internasjonale havbrukseventyret.

Konkurransefordelen gjennom kompetansemiljøene i Trondheim og kunnskapen om havbruk på Frøya forløste en ny vekst for norsk havbruksnæring.

Havbruksselskap fra hele verden fortsatte å komme på fiskerimessene i Trondheim for å kunne henge med i den teknologiske utviklingen. Det store gjennombruddet kom i 2017 da man klarte å forløse offshore og den maritime kompetansen vi hadde bygd opp gjennom tiår. Oppdrettsanleggene kunne flyttes lenger ut til havs. Dette løste mange av konfliktene i strandsonen, og fisken fikk bedre vekstvilkår.

ISFIT
Trøndelag er blitt mer flerkulturelt etter at NTNU og Høgskolene satset bevisst for å få flere internasjonale studenter. Den internasjonale Studentfestivalen i Trondheim – ISFiT – ble et viktig instrument i satsingen, og over 5000 utenlandske studenter studerer til enhver tid i Trøndelag. Trondheim er kåret til Nordens Studieby1, utelivet blomstrer, og alle studentene får seg fortsatt kjæreste under oppholdet og samlinga av Universitetet ble en ubetinget suksess. Området rundt Hjernekraftverket på Gløshaugen i Trondheim ruver som kunnskapsfabrikk. Tverrfagligheten blomsterer og mange nye ideer og selskaper spinnes ut av miljøet. 50 000 studenter sammen med vitenskaplig personale, forskere og ansatte på Universitetsklinikken St Olav ruver nasjonalt. Midt i dette ligger Studentersamfundet og Lerkendal – med regulerbart tak – som i stadig større grad også blir både messe- og konsertarena.

Det bredere internasjonale miljøet tilfører byen et mer internasjonalt kulturliv. Trondheim Downtown har et myldrende uteliv. Med konsertplasser for alle sjangre. Trondheim har blitt musikernes by etter langvarig stagnasjon i Oslo, og den flerkulturelle studentfestivalen med opptog - har fått internasjonal interesse. Den attraktive gamlebyen har tiltrukket seg kulturarbeidere fra hele Norden, kunstnere, forfattere, tegneserieforfattere, og musikere. Trønderhumoren blomstrer i kjølvannet av Are og Odins etablering av et halvøkologisk humorsenter i Hemne.

Film og Rock
Rockheim blomstrer, og Apple Computer etablerte allerede i 2013 et av sine europeiske forskningssenter for utvikling av nye standarder innen digital musikk- og filmdistribusjon i Trondheim. Nærheten til Midgard MediaLab, den Internasjonale Filmfestivalen med vekt på teknologi – Kosmorama, og kompetansemiljøene knyttet til Rockheim var avgjørende.

Etableringen av Midtnorsk Filmsenter i 2005, Filmfondet i 2006, Mid Nordic Film Commission og Filminvest, har i kombinasjon med den Internasjonale Filmfestivalen gitt oss et film-miljø, som skaper flere filmer av og med trøndere – innspilt i Trøndelag. Håvard Bustnes ble i 2017 som den første regissøren fra film-miljøet i Trøndelag nominert til Oscar for sin dokumentar om maktmisbruk innen EU-kommisjonen.

Det ryktes at Øyvind Brandzæg har innledet et nært forhold til sin motspiller Scarlet Johanson etter storfilmen om Olav den Hellige og Slaget på Stiklestad, mens en aldrende Brad Pitt flørtet hemningsløst med Trøndelags filmdiva Evy Kaseth Røsten på Blæst under siste Kosmorama. Samlet gir det trønderske filmeventyret en enorm reklame for reiselivsnæringa i fylket, og flere steder i Trøndelag er ettertraktet som location for internasjonale filmproduksjoner. Flyene tilbake fra London, Amsterdam, København, Paris og Stockholm er endelig fulle med turister som ønsker å oppleve trøndersk natur og opplevelser. Spesielt er Nidaros blitt et ettertraktet turist- og pilgrimsmål etter samarbeidet med Santiago de Compostella, og den store pilegrimssatsingen som daværende Kulturminister Trond Giske etablerte i 2009. Flere pilgrimer overnatter også på trønderske gårder som har fått en fin attåtnæring med denne formen for turisme. Etter at Kirkens Preses ble plassert i Nidaros fra 1. januar 2011, har symbolkraften til Nidarosdomen som pilegrimsmål økt sterkt. Langs leden blomstrer reiselivet, og Oppdal tok helt av etter VM i Alpint i 2024.

Neste år regner vi med over 2 millioner besøkende i forbindelse med det store, nasjonale 1000 årsjubileet for Slaget på Stiklestad.

Rosenborg
Rosenborg er i ferd med å vinne sitt 20. seriemesterskap på rad. På Rosenborg Museum og opplevelsesenter får man se de gamle heltene i aksjon i 3D-simulatoren; Ivers, Sverre Brandhaug, Bent Skammelsrud, Erik Hoftun, Harald Martin Brattbakk, Roar Strand, Per Ciljan Skjelbred og Mushaga Bakenga - som scoret det avgjørende målet for Rosenborg i mesterligafinalen - mot Leeds i 2014.

Oljeselskapet Det Norske har blitt en gigant, og har trukket med seg flere produksjonsselskaper til Trondheim og Stjørdal.

Trøndelag har satset hardt på merkevarebygging av ren og moderne mat under det trønderske merkevarenavnet eting - eller eating, som de sier på engelsk. Volumproduksjonen har samtidig økt, slik at næringsmiddelindustrien i regionen har god tilgang til råvarer. Den nye landbrukspolitikken som Arbeiderpartiet tok til orde for etter årsmøtet i Sør-Trøndelag Ap i 2010, ga flere økonomisk bærekraftige sambruk, hvor det ble lettere å kombinere bondeyrket med familieliv og fritid. Dette har bidratt sterkt til god rekruttering og at vi greier å opprettholde bosettingen i fylket.

Reiselivsfyrtårnet Røros har en internasjonal posisjon knyttet til kortreist, økologisk mat, og har sammen med Selbu og Tydal blitt en del av den gastronomiske pilegrimsveien.

Trondheimsregionen er blitt utvidet som naturlig bo- og arbeidsregion med oppgradert jernbane til Steinkjer, firefelts veg fra Trondheim til Støren i 2014 og E39.

Meråkerbanen
I 2014 elektrifiserte vi Meråkerbanen. Svenskene ble lei av å vente på nordmennene, så de la halvparten av pengene på bordet, fylkeskommunene fikk lov til å forskuttere resten. Dette ga oss tog mellom Trondheim og Stockholm som den gang brukte 7 timer. Samarbeidet i Midtnorden økte, men det viktigste var kanskje at med den nye godsterminalen som ble lagt til Muruvika i 2018, fikk svenskene og finnene ei ny havn i vest. Trøndelag fikk et logistikknutepunkt som håndterer transporten til sjøs, på bane, veg og i lufta.

Daglig kommer det hurtiggående lasteskip fra Hitra og Frøya med fersk laks, som lastes om til flyeksport til Kina, USA og Japan.

Laksevegen fra Hitra og Frøya økte transportkapasiteten og reduserte ulykkene, men veksten i oppdrettsnæringa har vært så sterk at skipstransporten til logistikkterminalen i Muruvika har blitt helt nødvendig.

Trondheim og kommunene jobber aktivt sammen, og påfyllet av kompetanse og talent skaper ringvirkninger og god befolkningsutvikling i hele region. Med Trondheim som vekstmotor har Trøndelag hatt betydelig befolkningsvekst, fra hele Norden og Europa. Access Mid-Norway, som ble etablert i februar 2006, flagger inn mellom 15-20 internasjonale selskaper som passer i næringsklyngene i Trøndelag – hvert år!

En offensiv boligpolitikk i Trondheim, støttet av de omkringliggende kommunene, samt et nytt og tett samarbeid mellom trøndersk næringsliv og utdanningsinstitusjonene, sørget for at vi klarte å holde på talentene som kom hit.

Blilyst og Kysten er klar
Det er ikke bare Trondheimsregionen som øker sin befolkning. Stadig flere flytter til Blilyst-landet og Kysten er klar-landet, og kjøper seg ”hytte” i byen. Pendlinga til og fra Fosen går raskere med nye og moderne gassferger, utviklet ved Marintek og bygd på Trondheim Group, Fosen. Suksessverftet som ble kjøpt tilbake av trønderske investorer i 2017.

Den store voksenopplæringsreformen etter valget i 2013 satte endelig fart på mulighetene for utdanning hele livet, og målsettingen om at 10 prosent av befolkningen i Stor-Trøndelag til enhver tid skal være inne i et høyre utdanningsløp, er snart oppnådd. En økning på 10 000 studerende innen etter- og videreutdanning, og 5 000 nye studenter utenifra. 50 000 studerer nå ved regionens Universitet og Høgskoler.

Ocean Space Centre
Spesielt innen maritim teknologi har Trondheim en sterk posisjon. Flytting av logistikknutepunktet til Muruvika, frigjorde havna i Trondheim, og ga plass til Ocean Space Centre. Det har gjort Trondheim til et virkelig internasjonalt tyngdepunkt for kunnskaps- og teknologiutvikling i havrommet. Studenter og forskere fra hele verden strømmer til Trondheim for å ta del i kunnskapsbyggingen, og flere internasjonale bedrifter har etablert utviklingskontorer i byen som følge av Ocean Space Centre.

For å bøte på lærermangelen og den akselererende kunnskapsutviklingen, fikk vi en ny lærerreform i 2014. Det ble helt nødvendig med en reform der vi høster av kompetanse fra ulike yrkesgrupper inn i skolen. Elevene er fortsatt i elevgrupper, men undervisningen er blitt mer individuell og tilrettelagt.

Redaktør Harry Tiller ringer
Så er de dratt sin vei – ungene. Jeg sitter og nipper til et glass vin. Da ringer telefonen. Det er fra Adressa. Redaktør Harry Tiller dukker overraskende opp på skjermen. Jeg lar meg imponere over at han husker bursdagen til en avdanket politiker. Harry vil ha refleksjoner i anledning valget om 14 dager.

Harry spør:
- Hva mener du er de viktigste resultatene fra den tiden du var med å styre det gamle fylket?

Det at vi greide å nå klimamålsettingene våre, samtidig som vi sikret krafttilgangen og rammebetingelsene for næringslivet og industrien vår. Den kraftige ENØK-satsingen i 2010-2013, frigjorde kraft slik at kraftkrisen ble håndterbar fram til nye linjer kom på plass i 2016. Videre er jeg stolt over at vi fikk ned frafallet i videregående opplæring, slik at flere elever fikk fullføre vg opplæring.

Samtidig var det helt nødvendig at vi opprettholdt en desentralisert vg skole. Det har gjort at det fortsatt bor folk nært råvarene vi lever av å høste og videreforedle her i fylket.


- Men hvordan ser du ellers på utviklingen i samfunnet?

Kona mi Trine og jeg snakket forleden om dette. Hun er psykolog og fortalte meg om den voksende uroen mange føler av alle de nye inntrykkene og endringene som skjer i et stadig økende tempo. Selv om vi materielt har det bedre nå, har vi kanskje mistet mye på veien. Individualiseringen av samfunnet har sin pris. Mindre fellesskap skaper angst og usikkerhet og selv om vi fortsatt har lang foreldrepermisjon, full barnehagedekning og gode etter- og videreutdannings ordninger skynder vi oss mer enn noen gang.

- Hva tror du om Stortingsvalget om noen dager?

Jeg har tro på at Arbeiderpartiet og Statsminister Trond Giske vinner valget i år også. Det har jo stort sett vært walk-over de siste 4 valgene.

- Du har ikke tenkt på come-back, da?

Nei, nå er det kvinnene og ungdommen som styrer Arbeiderpartiet. Jeg får håpe på å bli kvotert inn ved neste korsvei. Kvinnene styrer jo alt nå for tida. De vant utdanningsløpet, tok posisjonene, og er mer fleksible i valg av jobber, dessuten slipper jo Kvinneklubben Grei ingen til lenger, men de er flinke til å styre. Det at flere kvinner nå starter og styrer bedrifter og samfunnsliv har gitt Norge en uvurderlig konkurransekraft, men vi menn må passe oss slik at vi ikke sakker ytterligere akterut. Da er det godt å vite at i alle fall Arne L. Haugen tar en periode til.

Mangelen på arbeidskraft i omsorgssektoren har jo ført til store kampanjer for å få adskillig flere gutter til å velge seg utdanning og arbeid i barnehagene, eldreomsorgen og grunnskolen. Rekrutteringen ble bedre etter at vi i Norge mer bevisst på å jobbe systematisk med arbeidsmiljøet for å få ned det høye sykefraværet og gradvis øke lønnsnivået. Fra 2015 har heltidsstilling vært en naturlig rettighet og deltidsbruken gikk betydelig ned. Dette var helt nødvendig for å sikre nok hender til disse sektorene.


Kjære alle sammen!
Det blir helt sikkert ikke akkurat slik, men dette var et lite blikk inn i hvordan det kan bli, om vi realiserer en del av de prosjektene vi jobber med. Programprosessen skal vise oss resten av veien.

Kommentarer

milian sa…
Min gamle rådmann Milian har invitert til 80 årsdag neste søndag. Han er fortsatt like åndsfrisk
Are H sa…
Du glemte en ting:
Ca en måned før 60-årsdagen din så feirer Arne L. sin 90-årsdag med å headbange hemningsløst til et ny-thrashmetall-band fra Rennebu under den 27. Storåsfestivalen, som de siste 13 årene har vært den suverent største rockefestivalen i Norden.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .