Gå til hovedinnhold

Hvorfor er Hillary mer valgbar enn Obama?

Oppdatering 1. juni:
Obama blir Presidentkandidat, men målingene som viser hvem som kan bli president går andre veien. Hillary leder nå mot McCain med 327-194 med 17 uavgjort i Michigan (som har vært demokratisk de fire siste valgene) mot McCain, mens Obama nå for første gang har nok valgmenn til å bli president mot McCain med 276-238 med 24 uavjort (sjekk lenken: http://www.electoral-vote.com/evp2008/Clinton/Maps/Jun01.html - 270 valgmenn for å bli President)...

Om noen lurer på hvorfor jeg ikke er overbevist om at Obama er mer valgbar enn Hillary i november, så har jeg laget en liten oversikt over hvorfor jeg tror det her:

Nederst er lenker til den mest oppdaterte siden om meningsmålinger, valgmannsberegninger osv som følger den amerikanske valgkampen. Om du holder musa over statene, så får du også se hvordan det gikk i de fire siste presidentvalgene i den staten.

Reagen-demokratene
Det som er viktig å merke seg er hvilke stater Bill Clinton vant i 1992. Det var da han vant tilbake de såkalte ”Reagen-democats”, altså den delen av befolkningen som demokratene tapte til Reagen når han vant valgene, og som Bill Clinton vant tilbake. Dette er de tradisjonelle velgerne, middelklasse, forstadsmødre og de som jobber innen tradisjonelle yrker som landbruk og i industrien. Dette er disse som Obama sier ”klamrer seg til sine våpen og Gud og frykter fremmede”. Problemet er bare at mange av dem faktisk avgjør valget i USA… Gore greide ikke å appellere til disse, og slettes ikke Kerry, med unntak av i Michigan.

Obama i "feil" stater?
Obama har det sterkeste valgkampapparatet blant kandidatene, og vil sannsynligvis også ha mest penger, men det er betegnende at de statene han virkelig har vunnet mot Hillary i, er det svært liten sannsynlighet for at vil stemme for ham i Presidentvalget. Det beste eksempelet er North Carolina, der mange nå mener Obama avgjorde kampen mot Hillary. Den staten vant ikke en gang Bill Clinton mot Bob Dole(!). Ja selv Kerry med John Edwards fra North Carolina som VP, tapte staten, og nå ligger Obama godt etter på meningsmålingene. Det samme gjelder for øvrig South Carolina, selv om den er innenfor rekkevidde.

Hvor vinner demokratene
Demokratene må vinne California, og statene i nordvest (Oregon og Washington state), pluss Hawaii. Disse har til sammen 77 valgmenn.

De må vinne New York og statene rundt (helst også New Hampshire som har vært sett på som en must-win for å bli President, men den vant Kerry uten å greie det…). Disse statene, inkludert New Hampshire har til sammen 96 valgmenn.

Dette blir til sammen 173 valgmenn som du MÅ vinne som demokratisk presidentkandidat. Tar vi bort 4 fra New Hampshire, mangler du 101 for å vinne. Det er disse 101 kampen står om.

Skal du bli demokratisk president bør du derfor vinne mye i statene rundt Indiana. Så som Kentucky, Pennsylvania, Illinois, Michigan, Wisconsin, Minnesota, Iowa, Missouri, Ohio og West Virginia. Disse statene har til sammen 151 valgmenn.

De sikreste av disse statene er Pennsylvania, Illinois og Minnesota med til sammen 51 valgmenn, og du mangler 50 for å vinne.

Hillary
Hillary leder suverent i Ohio med 20 valgmenn, og mangler dermed 30 for å bli president. Hun leder også nokså greit i West Virginia med 5 valgmenn. Dermed mangler hun 25.

Hun leder på de siste målingene mot McCain i Iowa også. De har 7 valgmenn. Dermed mangler hun 18. De får hun siden hun vinner Florida med 27 valgmenn, mer om det om en liten stund.

Dessuten er Hillary nesten jevnt med McCain i både Kentucky, Missouri og Wisconsin med henholdsvis 8, 11 og 10 (=29) valgmenn.

I Michigan med 17 valgmenn, gjør både McCain og Obama det bedre enn Hillary, men dette var en demokratisk stat som både Kerry, Gore og Bill Clinton vant.

Ellers er New Mexico og Colorado stater som svinger mellom presidentkandidater. De har til sammen 14 valgmenn. Men Hillary gjør det svakt i Colorado, men er tett innpå i New Mexico med 5 valgmenn.

Tar vi med New Hampshire med 4 valgmenn, som hun er tett på McCain i, kan vi si at hun har til sammen 38 valgmenn hun puster McCain i nakken på, pluss de 17 fra Michigan som demkratene kan vinne.

Så er det Florida, da. Staten Gore vant, men ble fradømt av vennene til Bush i Høyesterett. De har 27 valgmenn og er ofte avgjørende.

Florida
Situasjonen der er jo litt uoversiktelig nå, siden republikanerne som styrer Florida flytta primærvalget, og dermed ble straffa for det av Demokratene og Republikanerne. Republikanerne nøyde seg med å kutte antall delegater de får sende til konventet som skal velge presidentkandidat, mens demokratene kutta ut alle delegatene. Det synes demokratene i Florida er urettferdig iogmed at det ikke er de som har gjort noe galt, men republikanerne som styrer staten. Om demokratene ikke finner noe løsning på dette, blir det svært tungt for Obama å nå igjennom i Florida. Han ligger allerede grundig etter McCain.

Hillary vinner Florida. Det var nesten 1,5 millioner demokrater som stemte i primærvalget, tross straffen for å ha flyttet valget. Hillary fikk 300 000 flere stemmer enn Obama, og leder på meningsmålingene mot McCain. Obama ligger 10 prosent etter McCain. Med 27 valgmenn fra Florida, er Hillary president. Synd hun ikke blir det.

På dagens målinger vinner hun den ”sikre” vest- og østkysten (minus New Hampshire) med 169 valgmenn. Hun vinner Ohio, Pennsylvania, Illinois og Minnesota med 72 valgmenn. Hun ser også ut til å vinne West Virginia, Iowa og Florida med 39. Dermed har hun til sammen 280 valgmenn. I tillegg kjemper hun om 38 hvor hun ligger nært og de 17 fra Michigan.

Obama
Obama vinner også de ”sikre” demokratiske statene på øst- og vestkysten. Da gjenstår det 101. Han vinner klart i Illinois og Minnesota med til sammen 31 valgmenn. Og han leder komfortabelt Iowa med 7 valgmenn. Da har han 63 to go.

Han leder så vidt i Pennsylvania med 21 valgmenn, og med et hårstrå i Michigan med 17 valgmenn. Vinner han disse, mangler han 25. 9 av disse kan han vinne i Colorado, som han leder knapt. Da er han 16 short. 11 kan han vinne i Indiana, hvor han ligger likt med McCain. 5 i New Mexico, hvor han ligger like bak og 8 i South Carolina, hvor han også puster McCain i nakken. Da er han President. Men han vinner ikke Florida.

Men Obama kjemper om mandater i tradisjonelt republikanske stater og der Hillary får 280 noenlunde vinnbare valgmenn og kjemper om 38, har Obama 253 og kjemper om 24 hvor han ligger nært.

Electoral-vote.com
Man må ha 270 valgmenn for å vinne Presidentvalget i november. Foreløpig leder Hillary 280 mot 258 for McCain. Og det er Florida sine 27 valgmenn som holder ledelsen for Hillary.
http://www.electoral-vote.com/evp2008/Clinton/Maps/May13.html

Obama ligger under med 253 mot McCains 273, men der er de elleve stemmene fra Indiana ikke fordelt siden de ligger helt likt der. Men vinner Obama Florida, leder han…
http://www.electoral-vote.com/evp2008/Obama/Maps/May13.html

Hillary vs Obama
Så er det selvfølgelig ikke nok å være valgbar. Du må jo også være enig med kandidaten. Det er jeg enig i. Men jeg tror mer på Hillary. Vi vet for lite om Obama, og han vil uansett ikke få mandat til å styre USA så langt til venstre som mye av retorikken hans taler om. Det er rett og slett dessverre ikke amerikanerne enig med oss i. Hillary er bedre på økonomi og helse. Obama er bedre på fredsretorikk og framtidstro. Sammen hadde de vært utrolige!

Dessverre tror jeg Ketil Raknes oppsummerer dette treffsikkert på side 16-17 i Morgenbladet 9.-15. mai 2008: "Obamas problem er at vanlige folk trengs for å vinne presidentvalg i USA. En demokratisk presidentkandidat er helt avhengig av å få kontakt med folkedypet i USAs industrielle hjerte, som strekker seg fra Pennsylvania til Missouri. (...) For mange av de samme velgerne har Obama de seks siste ukene fremstått som en kaffe latte-nippende Harvard-elitist, som har tidligere venstre-radikale terrorister som omgangsvenner og i 20 år har søkt råd hos en gal pastor som hater hvite".

Kommentarer

RaskeRoger sa…
Jeg deler Tores vurderinger 100 prosent, men er vel så godt som sikker på at Hillary dessverre nå er ute etter at superdelegater ser ut til å¨skifte side fra Hillary til Obama.
Anonym sa…
Denne er ikke vanskelig å være enig i. Problemet er at det ikke er en aktuell problemstilling lenger. I likhet med Hillary, er det nå på tide at Tore går for Obama. (I den grad det måtte ha betydning for utfallet av det amerikanske valget :-)
Det demokratiske grunnlaget er Obamas nå - alle andre alternativer motvirker demokratenes mulighet til å vinne valget på en utilgivelig måte. Det går an å være for Hillary, men nå har hun ikke sjangs lenger, og da er alle analyser om hennes valgbarhet totalt uninteressante i et demokratisk perspektiv. Derimot er det et sørgelig faktum at Obamas valgbarhet faller for hver dag Hillary ikke trekker seg! Sagt med et godt gamelt ord, er dette ren brønnpissing. Totalt ansvarsløst gjor av en som hevder hun er for et regimeskifte i denne forkvaklede føderasjonen av gamle sekter og nykristne tv-menigheter. Go Obama, go!!

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .