Gå til hovedinnhold

The answer is blowing in the wind

Om to dager - på torsdag møtes politikk, næringsliv og teknologi i Samfundet i Trondheim. Statsminister Jens Stoltenberg, Göran Persson, Helge Lund m.fl møter teknologimiljøene i Trondheim for å diskutere løsninger på klimakrisa. Se her: www.climateconference.no.

Norge har som et rikt land, der mye av rikdommen skyldes eksport av fossile brensler, et særskilt ansvar for å bidra med nye løsninger for miljøvennlig energiproduksjon.

Norge har dessuten optimale forhold for vindkraft. En rekke studier viser at Norge har det største vindpotensialet i Europa. Kombinerer vi dette potensialet med en djerv forsknings- og industrisatsing, kan Norge plassere seg i en unik posisjon som miljøvennlig energistormakt på både mellomlang og lang sikt – under og etter oljen. NTNU og NORISS har skissert en helhetlig industriell satsing basert på vindkraft – langt til havs. Ved å kombinere kunnskaper og erfaringer vi har fra offshorenæringen, med ny kunnskap, innsikt og satsing på større vindmøller med ny teknologi, kan et område på 50 x 80 km produsere like mye som vår samlede vannkraft i dag. Altså 125 TWh pr år. Årsaken til dette er at vindstyrken er større og jevnere langt til havs. Dessuten er det godt med plass og svært få konflikter knyttet til reiseliv og lokale forhold. Du ser ikke vindmølleparken fra land. Havavstanden overvinnes med norsk havkabel-teknologi i verdensklasse. For akkurat dette kan vi. Det er dette vi har drevet med i mange tiltalls år.

NTNU og NORISS har skissert et behov for 100 millioner kroner over to år for å løfte denne satsingen inn i en helhetlig nasjonal plan. Det som gjør det ekstra spennende er at det allerede finnes norske selskaper og teknologi som ligger helt i utviklingsfronten av nye, større og langt mer effektive vindmøller. En storstilt satsing på dette nå, vil både befeste vår posisjon som energistormakt, samtidig som det åpner muligheten for å bygge en vindkraftindustri med enorme eksportmuligheter. Vi kan eksportere både teknologien og fornybar kraft. Norsk leverandørindustri har vist seg konkurransekraftig innen offshore, og vil kunne sikres et nytt løft gjennom en massiv satsing på havkraft. Norsk kraftkrevende industri kan sikres et konkurransefortrinn ved å forbruke fornybar og klimavennlig energi i sin produksjon.

Danmarks vindkraftindustri har allerede en eksportverdi på 50 mrd kroner årlig, og er Danmarks største eksportindustri. Mulighetene er enorme for en sterk industriell satsing på dette i Norge. Om vi lykkes med en vindpark på 50 x 80 km som produserer 125 TWh i året, kan det være verdt en sammenligning at Norges største industriprosjekt for tiden – Ormen Lange-utbyggingen på Aukra – skal levere gassenergi tilvarende 125 TWh i året i 20 år til Storbritannia. Havkraften vil kunne stå til ”evig tid”.

Det er fortsatt mange skjær i sjøen og store utfordringer for å lykkes med et slikt krafttak, men det er helt sikkert at vi ikke lykkes, om vi ikke satser. Norge har optimale vindforhold. Vi har verdensledende offshore og energikompetanse. Vi har penger til å satse, og Europa skriker etter stabile og bærekraftige energileveranser. Og i stadig større grad etter miljøvennlige energileveranser. Det er nå det er tid for djerve beslutninger. Det er i disse årene vi kan bryte nytt land, slik pionerene som sikret olje- og gassverdiene og teknologiutviklingen til det norske samfunnet. Vi står foran en tredje energitidsalder i norsk historie – med et like stort industri- og næringspotensial som i 1905 og i 1971. - The answer is blowing in the wind…

Kommentarer

Anonym sa…
Velkommen til bloggerbyen, Tore.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .