Gå til hovedinnhold

Sukk - igjen...

Aller først: - Det skal ikke innføres rushtidsavgift på bussen i Trondheim!

I forrige uke deltok undertegnede sammen med Team Trafikk og Fokus bank på en presentasjon der Fokus viste at når de flytter til byen, endres bilvanene for de ansatte i positiv retning. I dag kjører 80 prosent av de Fokus ansatte bil til jobben, etter flyttingen vil 80 prosent la bilen stå.

Under seansen ble det snakk om en vurdering Team Trafikk hadde gjort som viste at de kunne drive langt mer effektivt om rushtidstoppen om morgenen ble fordelt noe utover morgenen. Et forslag for å få til dette kunne være å sette ned prisene for de som har anledning til å dra tidligere på jobb, eller litt senere for å for eksempel studere eller gå på skole. Utredninger fra Transportøkonomisk Institutt (TØI) viser, ifølge Adresseavisen, at dette kan få flere til å kjøre buss, og færre til å kjøre bil.

Undertegnede sa til Adressa at dette er et interessant forslag som fortjener å bli vurdert.

Så kommer lørdags-Adressa med overskriftene ”Foreslår dyrere buss i rushtiden” og ”- Blir straffet for å ta buss”. I ingressen til en av sakene er til og med forslaget om lavere busspris blitt til en ”rushtidsavgift på buss” (dette er imidlertid endret i nettutgaven…).

Hvordan et forslag om LAVERE busspriser utenom den tyngste rushtida kan framstilles som en avgift, er uforståelig for undertegnede. Det samme vinklingen i overskriften som fikk svært mange til å sette morgendrikken i halsen på lørdag. Å vinkle billigere bussbilletter på tidspunkt med færre reisende som dyrere billetter i rushtiden, er spekulativt og lite seriøst. Det vil jo være det samme som å slå stort opp at bussprisen i Trondheim går opp hvis prisen på klippekort går ned. Da blir enkeltbillettene relativt sett dyrere enn hvert klipp, mens endringen rent faktisk blir at de som reiser med klippekort betaler mindre.

Feil blir det også i mandagens lederartikkel om saken i Adressa. Der finner Adressa opp at differensierte priser koster flere titalls millioner kroner. Tvert imot. Hele poenget er jo at man uten ekstra tilskudd kan fordele trafikken bedre og fylle opp de bussene som går med tomme seter bedre med nye reisende, ifølge Adressas refererte rapport fra TØI.

Underlig blir det også å lese Gunn Kari Hygen fra Næringsforeningen som mener folk som har anledning til å reise litt tidligere eller senere på jobb ikke foretar arbeidsreiser, og at det ikke er så viktig at kunder og brukere av byens nærings- og kulturliv kjører buss.

Et mer fleksibelt billettsystem blir mulig når det innføres elektronisk billettering på bussene. Da bør det for eksempel også vurderes å gjøre som i Oslo, der det koster 20 kroner for de som har betalt billett på forhånd, og 30 kroner for de som betaler på bussen. Samtidig bør det vurderes å la de med forhåndskjøpte billetter og kort gå inn bak. Da slipper sjåførene å bruke så mye tid på å selge billetter, og bussene kan bruke mindre tid på holdeplassene og dermed komme seg raskere til byen.

Undersøkelser viser at det viktigste for å få flere til å ta bussen er at bussen går ofte, kommer til rett tid og går der folk har behov får den. Vi starter nå en totalgjennomgang av kollektivtrafikken for å finne ut hvordan vi på best mulig måte får til det. Vi har en utfordring knyttet til at fylkeskommunen har 40 millioner kroner mindre å bruke på buss enn Trondheim Kommune hadde, derfor må det tenkes nytt. Ambisjonen er å få flere til å kjøre buss, og færre til å kjøre bil. Derfor skal vi også vurdere ulike former for å organisere busstrafikken. Om det blir fortsatte forhandlinger med de selskapene som i dag kjører buss, anbud eller et nytt fylkeskommunalt selskap, avhenger av hva som tjener ambisjonen om et bedre busstilbud, flere kollektivt reisende og færre privatbiler best.

At Adresseavisen bevisst misforstår, er fordummende og skaper liksomdebatter om noe som er ikke-tema. Ikke alle sider ved tabloid-journalistikken bør adopteres sjøl om avisa er blitt mindre og bedre i format.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...