Gå til hovedinnhold

NRK Dagsrevyen er unyanserte om fastlandsforbindelser

Om de omlag tilsammen 9000 menneskene som bor på Hitra og Frøya ikke hadde hatt veiløsninger for å eksportere de 230 000 tonene med laks, måtte de hver og en ha spist 25,5 tonn laks i året. Det sier seg selv at all denne laksen må eksporteres, og da nytter det ikke med en simpel fergeløsning.

Sendte denne mailen til NRK Dagsrevyen etter oppslaget om fastlandsforbindelser idag:

NRK Dagsrevyen hadde i dag et oppslag hvor de sauser sammen likt og ulikt om utviklingen i øysamfunn som får fastlandsforbindelse. TV-innslaget gir inntrykk av at fastlandsforbindelser nærmest er penger ut av vinduet, og det nyanserer lite. På kartet som presenteres, er feks Hitra og Frøya i Sør-Trøndelag plottet inn, tross nesten 10 prosent befolkningsvekst på disse øyene. Dette er opplysninger som Dagsrevyen allerede har, for tallene er skrevet inn på kartet i nettsaken som NRK har lagt inn, om du trykker på Hitra og Frøya, men Dagsrevyen vil kanskje ikke forvirre seerne med for mye fakta? (Nettsaken: Folk flytter fra øyene tross milliarder til bru)

Hitra og Frøya, lik mange andre øysamfunn og kystkommuner sørger for svære eksportinntekter fra havbruk til landet vårt hvert år. Bare fra Hitra og Frøya alene går det 12 400 vogntog(!) fulle av laks hvert år. Dette tilsvarer omlag 230 000 tonn laks (2012) til en eksportverdi av 7 mrd kroner.

Dette er inntekter til landet vårt som finansierer langt mer enn fastlandsforbindelsen til disse øyene (hvor befolkningen forøvrig har betalt bompenger også). Kanskje finansierer deler av disse pengene også deler av NRK, som bør være langt mindre opptatt av vinkling og mer opptatt av å fortelle samfunnet dere formidler til, hvordan vi i dette landet er gjensidig avhengige av hverandre.

Norge er steinrikt på naturressurser fra, i og under havet. Disse ressursene må det bo folk i nærheten av om vi skal kunne høste dem. Skal det bo folk der, må det legges til rette for det, blant annet gjennom gode veiløsninger. Om de omlag tilsammen 9000 menneskene som bor på Hitra og Frøya ikke hadde hatt veiløsninger for å eksportere de 230 000 tonene med laks, måtte de hver og en ha spist 25,5 tonn laks i året. Det sier seg selv at all denne laksen må eksporteres, og da nytter det ikke med en simpel fergeløsning.

Norge tjener på at vi har levende lokalsamfunn der vi høster av naturressursene. I samspill med kunnskapsmiljøene og servicefunksjonene i byene gjør dette Norge til et særdeles vellykket og rikt land. NRK bør formidle dette bedre, framfor en ensidig framstilling med kritikk av verdifulle og svært lønnsomme samferdselsprosjekter langs kysten vår.

Det finnes nok av reportasjer hvor sentrale media nærmest drukner i sin egen navlelo i beskrivelsen av landet nord for Sinsen-krysset, om ikke NRK skal begynne med det samme.

Mvh
Tore O. Sandvik
Fylkesordfører
Sør-Trøndelag


- Posted using BlogPress from my iPad

Kommentarer

Håkon sa…
Syns det er bakventland, jeg.
Det bygges dyrt der folk flytter fra.
http://www.nettavisen.no/nyheter/article3603860.ece

Og så bygges det ikke i nærheten av det som trengs der folk flytter til.

Time for a change!

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .