Gå til hovedinnhold

Norge må erobre havrommet - landsmøtetale




Kjære landsmøte!

Norge har i generasjoner vært en maritim stormakt. Det skyldes ikke minst vår avhengighet av havet, kombinert med langsiktig tenkning og marinteknisk kunnskap, teknologi og kompetanse.

Nær 70 prosent av jordens overflate er dekket av hav. Omlag 80 prosent av verdenshavene er dypere enn 3.000 meter. Det dypeste området for menneskelig aktivitet idag er Tobago-feltet på 2900 meters dyp i Mexico-gulfen. Disse svære havoverflatene og de enorme dypene, er det som kalles for havrommet. Og der spesielt USA har forsket og skapt teknologi for å erobre verdensrommet, har Norge vært en stormakt i havrommet. Både når det gjelder skipsfart, fiskeri/havbruk, olje/gass og god miljøforvaltning. Likevel er det slik at det internasjonalt er forsket mer på verdensrommet enn på havrommet.

Vi vet at vi blir 2 mrd flere mennesker på jorda, samtidig som økt press på land- og matjord, klimakrisa og energimangel vil redusere jordas evne til å produsere nok mat og energi på landjorda.

Grensene for det globale uttaket av villfisk er nådd, og har vært stabilt de siste 50 årene. Det betyr at verdens behov for proteiner må dyrkes i havet. Men foreløpig mangler vi god nok kunnskap og god nok teknologi for dekke etterspørselen fra en økende befolkning på en miljøforsvarlig måte.

Kjære landsmøte! Det er i havrommet vi kan finne svarene og ressursene som kan bidra til å løse de globale utfordringene knyttet til mat, energi og klima.

Det pågår nå et internasjonalt kappløp om havrommet. Norge er fortsatt en stormakt, men det er ikke en selvfølge at vi vil beholde denne posisjonen i framtida. Skal vi beherske våre store havområder, må vi utvikle ny kunnskap og ny teknologi.
Det omfattende forskningsprosjektet "Et kunnskapsbasert Norge" skriver at Norge er i besittelse av tre såkalte "globale kunnskapsnav" – områder der vi har en sterk posisjon og særlige fortrinn. De tre områdene er offshorenæringen, maritim næring og sjømatnæringen. Alle tre er direkte knyttet til havrommet.

Marinteknisk forskning og utvikling har vært avgjørende for utvinningen av olje/gass, skipsfart, fiskeri/havbruk og god miljøforvaltning av havrommet. Forskningen har gitt viktige bidrag til utviklingen av Norge som en stormakt innen disse områdene, og ikke minst til nasjonens økonomiske utvikling.

Kjære landsmøte! Derfor er det nødvendig at Norge fortsetter å bygge kunnskap og utvikle teknologi for havrommet.

Selv om 2/3 av kloden er dekket av vann, vet vi sannsynligvis mer om verdensrommet enn vi vet om havrommet. Mange av svarene på framtidas ressursutfordringer vet vi ligger i havet, derfor må vi forske mer på havet. Norge har kunnskapen, rikdommen og beliggenheten som skal til. Vi har et ansvar for å bidra til nye kunnskaps- og teknologi-gjennombrudd. Da trenger vi enda mer avanserte, dype og attraktive laboratorium.

Vi vil ta Norge videre, derfor er dette en sak for Arbeiderpartiet å løfte. For framtidig verdiskaping, for svar på de store utfordringene og for å erobre nye områder i det enorme havrommet som omslutter kysten vår.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...