Gå til hovedinnhold

Balansert uttalelse om oppdrett og villaks

VIKTIGE GREP FOR Å SIKRE VILLAKSEN MÅ TAS

Norge har gjennom Rio-konvensjonen et særskilt ansvar for å verne den nordatlantiske laksestammen. Villaksens tusenårige gener er for viktig til å bli utryddet. Veksten i oppdrettsnæringa har medført kritiske utfordringer for villaksen her til lands.

Regjeringen legger en bærekraftstrategi til grunn for sine krav og tiltak til oppdrettsnæringa. I disse dager er flere forslag og rapporter ute på høring, blant annet om strengere krav til teknisk standard på oppdrettsanleggene, lengre landfase for settefisk og om bærekraftig arealbruk i havbruksnæringa. Tiltakene som er foreslått oppfattes som positive.

Rømmingstallene har gått ned de siste årene, men er ennå for høye, og det ønskes derfor ytterligere tiltak til for å unngå de problemene dette medfører for villaksen. Det regjeringsoppnevnte Gullestad-utvalget peker på at steril oppdrettslaks kan være den beste løsningen for på sikt å begrense skadevirkningene av rømt oppdrettslaks. Forskning på dette feltet må derfor intensiveres. I tillegg vil individmerking være viktig for å kunne luke ut oppdrettslaks fra elvene.

Oppdrettsnæringa betyr mye i form av mange arbeidsplasser i distriktskommuner og store eksportinntekter. Oppdrett av laks har potensial til fortsatt vekst, men det betinger at en først får bukt med de problemene næringa utgjør for villaksen. Både ut i fra et miljøperspektiv, og med hensyn til den betydning villaksen har som næringsgrunnlag på mange steder er det viktig at sterkere tiltak for å begrense smitte og rømming av oppdrettslaks blir iverksatt.

Sør-Trøndelag Arbeiderparti krever:
  • Nullvekst i tillat produksjonskvantum av oppdrettslaks inntil næringa kan dokumentere at de innfrir kravene i regjeringens Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring. Trøndelag skal være første region som innfrir disse målene.
  • De tre laksenæringene (havbruksnæringen, sjølaksefiskerne og elveeierne) i regionen må fortsette å utvikle den etablerte dialogen omkring regionale løsninger knyttet til utvikling av laksebasert næringsliv. NINA og HI må fungere som faginstanser i denne sammenhengen.
  • Individmerking av oppdrettslaks, f.eks. ved klipping av fettfinne, for lettere å kunne fjerne rømt fisk i elvene.
  • Økt forskningsinnsats med sikte på at steril laks kan få en plass i norsk oppdrettsnæring.
  • Oppdrettsnæringa må pålegges å dekke kostnadene ved å overvåke innslag av rømt oppdrettslaks i elvene og tiltak for å rydde opp. Forurenser betaler-prinsippet må gjelde.
  • Oppdrettsnæringa må gis incentiver for teknologisk utvikling av lakseoppdrett i lukkede anlegg, f.eks. gjennom konsesjonsfritak.
  • Utvikling av mer rømningssikre åpne anlegg må prioriteres høyt i samspill mellom havbruksnæringen og FoU-miljøene (Sintef Sealab og Marintek) i Trondheim.
  • Det må utvikles soner for havbruksvirksomhet basert på oceanografisk kunnskap som strømmodellering, vandringsmønstre og kartlegging av undervannstopografi med mer.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .