Gå til hovedinnhold

Krav om kraftløsning for Midt-Norge

På bakgrunn av en interpellasjon fra Torhild Aarbergsbotten, vedtok Fylkestinget i Sør-Trøndelag følgende uttalelse enstemmig (med unntak av at Rødt stemte mot andre avsnitt). Etter uttalelsen følger svaret på interpellasjonen:

Sør-Trøndelag fylkeskommune kan ikke akseptere at den midtnorske landsdelen skal leve med en fare for kraftkrise hvert år frem til at Ørskog – Fardal er på plass.

Fylkestinget krever at regjeringen forkaster etableringen av sjøkabel nord på Ørskog-Fardal og sørger for at kraftlinjen står ferdig senest 2014/15. Likeledes at det innføres et tak på prisforskjellen mellom de ulike prisområdene som et midlertidig tiltak fram til nye linjer er bygd.

Fylkestinget ber om at Regjeringen iverksetter avbøtende tiltak snarest, og ber om at følgende tiltak vurderes:
- Direkte kompensasjon for høye strømpriser
- Statnett må få en mer langvarig dispensasjon fra å slippe å søke NVE for å kunne starte opp de mobile gasskraftverkene på kort varsel

Fylkestinget ber om at sentrale myndigheter raskt bidrar til en kraftig ENØK-stimulans i Trøndelag. Samt at det legges til rette for at Trøndelag blir en pilotregion for smart-nett

Fylkestinget forutsetter at Staten stiller krav om at oljeselskapene sørger for egen kraft ved etablering av ny aktivitet i Norskehavet, slik at man ikke gjentar tabben som ble gjort ved realiseringen av Ormen Lange. Denne feilen må rettes opp. Det må stilles krav om at utbygger selv bidrar til å finansiere utbyggingskostnadene og sikrer tilsvarende produksjon inn på nettet.

Fylkestinget ber Industrikraft Midt-Norge snarest avklare om de vil ta i bruk konsesjonen de har på å bygge gasskraftverk. Om ikke bør de vurdere å selge konsesjonen videre til aktører som signaliserer vilje til å realisere den, evt invitere dem inn på eiersiden i prosjektet. Spesielt har regionens kraftselskaper et stort ansvar.

Svar på interpellasjon

Fylkesordføreren takker representanten Aabergsbotten for interpellasjonen. Fylkesordføreren vil svare på spørsmålene samlet.

Man har man fra politisk ledelse i Sør-Trøndelag gjentatte ganger over flere år pekt på de svært uheldige konsekvenser både en kraftkrise og det et eget prisområde for kraft kan gi for industri og forbrukere i regionen.

Fylkesordføreren mener at det er avgjørende at industrien må få forutsigbare rammebetingelser som gir konkurransedyktighet nasjonalt og i det europeiske markedet.
Fylkesordførerens er sterkt opptatt av at kraftnasjonen Norge ikke skal være avhengig av svensk kjernekraft eller ha et prisområdet for strøm i Norge som ikke fungerer etter hensikten.

For å løse den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge blir det viktig med tiltak innenfor ulike områder. Fylkestinget i Sør-Trøndelag har gjort flere vedtak for å møte de utfordringer som den anstrengte kraftsituasjonen gir.

Ett av vedtakene fylkestinget gar gjort er å be om en faglig holdbar rapport som beskriver ENØK- potensialet i Trøndelag. Siemens første rapport vil foreligge førstkommende fredag.

Den 01. desember i år avholdt Fylkesordføreren et møte med NAV, LO, NHO, ENOVA, SIEMENS, Statnett og polisk ledelse i Nord-Trøndelag. Hensikten med dette møtet var blant annet å bidra til at sentrale organisasjoner ble kjent med de tiltak som eksisterer og kan tre i kraft ved større permitteringer i industrien som følge av høye strømpriser. Det ble enighet om at NAV og LO framover vil følge opp problemstillinger knyttet til det å håndtere eventuelle permitteringer i industrien.

Videre ble det gitt orienteringer om ENØK – rapporten og viktighetene av å få på plass konkrete tiltak i oppfølgingen av rapporten. Det vil bli nedsatt en arbeidsgruppe som vil følge opp rapporten fra Siemens når den foreligger.

Statnett sendte som kjent den 07 des. søknad til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om dispensasjon fra konsesjonsvilkårene for oppstart av reservekraftverkene på Tjeldbergodden og Nyhamna i Møre og Romsdal.

Dersom det inntreffer feil på kraftforsyningsanlegg i eller til Midt-Norge, vil konsekvensene kunne bli alvorlige. For å kunne håndtere slike situasjoner, ønsker Statnett å kunne ta i bruk reservekraftverkene som driftsforstyrrelsesreserve. En dispensasjon fra de gjeldende konsesjonsvilkårene vil gjøre anleggene tilgjengelig og kunne tas i bruk i løpet av noen timer, i motsetning til et par uker.

Statnett fikk innvilget tilsvarende dispensasjon i fjor vinter, og søker nå om slik dispensasjon hvert år frem til den planlagte kraftledningen mellom Sunnmøre og Sogn (Ørskog – Fardal) idriftsettes.

Statnett understreker at deres mandat er knyttet til forsyningssikkerheten. Å iverksette oppstart av mobile gasskraftverk for å justere strømprisen i markedet anses til å ligge utenfor deres ansvarsområde.

Som kjent har Olje- og energiministeren åpnet opp for å vurdere sjøkabel på deler av den planlagte kraftlinjen mellom Ørskog – Fardal. Ikke bare vil en sjøkabel fordyre og forsinke en helt nødvendig kraftlinje, den vil også øke naturinngrepene samtidig som det fortsatt vil henge kraftlinjer i luften over både Hjørund- og Storfjorden. Fylkesordføreren har ved flere anledninger påpekt dette overfor media og myndigheter og samtidig understreket at kraftlinjen senest må på plass 2014/15.

Statoil fikk som kjent klarsignal til å bygge gasskraftverk på Mongstad. Testanlegget for CO2 rensing skulle stå ferdig i 2010 og kraftverket skulle ikke slippe ut CO2 etter 2014. Det antas nå at et fullskala renseanlegg tidligst vil stå ferdig i 2018.

Flere har tatt til orde for å flytte regjeringens månelandings prosjekt. Kompleksiteten, kostnadene og den nye tidsplanen tilsier at staten nå bør flytte fullskalarensingen til et annet anlegg. Fylkesordføreren mener derfor at det framover vil være viktig og mest hensiktsmessig å etablere flere teknologi-løp som kan realisere fullrensing av gasskraftverk raskere og billigere.

De store forskjellene i strømpris mellom Midt-Norge og Sør-Norge er i ferd med å aktualisere etablering av gasskreftverk i Midt- Norge. Industrikraft Midt-Norge (IMN) har nettopp fått forlenget sin konsesjon for å bygge et gasskraftverk uten rensing. Fylkesordføreren ble intervjuet om dette for få dager siden i Trønder-Avisa, og understreket der at det hviler et tungt ansvar på NTE, som største eier i IMN, for å realisere denne konsesjonen i den situasjon Midt-Norge nå befinner seg.

Fylkesordføreren er derfor glad for at Fylkestinget i Nord-Trøndelag i går ga sterke eiersignaler til NTE om å avklare mulighetene for å realisere gasskraftverket.

Imidlertid er det krevende å skape lønnsomhet med gasskraftverk når man analyserer framtidig gass- og strømpris. Hittil har ikke IMN funnet det lønnsomt å starte byggingen. Imidlertid kan gasskraftverket bli lønnsomt ved en såkalt tollingavtale med oljeselskapene for å lage kraft til olje- og gassvirksomheten. Dette innebærer at oljeselskapene bytter gass mot strøm, og betaler for arbeidet med å omdanne gassen til elektrisitet. Da påvirker verken gass- eller strømprisen kostnadsbildet for gasskraftverket.

Ifølge Industrikraft Møre (IKM) vil et gasskraftverk med rensing kunne stå ferdig på 36 måneder, det vil si tidligst i 2014. Utfordringen er imidlertid tidsaspektet ved å få på plass godskjente lagringsområder for CO2 under Nordsjøen og Norskehavet. Både Statoil og Sintef anslår at det mist vil ta 5-7 år å få på plass slike godkjente lagringsanlegg for CO2.

Videre gjelder akkurat samme forutsetninger for lønnsomhet for IKM, som for IMN. Daglig leder bekreftet da også forrige fredag i Adresseavisen at heller ikke IKM er lønnsomt uten en tollingavtale med oljeselskapene. Ingen av oljeselskapene har bekreftet at de er interessert i en slik avtale.

Både Statoil og Shell har planer for å bygge gassfelt i norskehavet. Det kan bety økte gassoverføringer til prosessanlegget på Ormen Lange. Samtidig vil Ormen Lange fase 2, som allerede er en av de største kraftforbrukerne i Midt-Norge ha behov for betydelig mer strøm. I stedet for å bygge et ekstremt sterkt forurensende mobilt gasskraftverk ute på sokkelen, bør man heller vurdere å bygge et høyeffektivt gasskraftverk med rensing på land. For å sikre lønnsomhet forutsettes det imidlertid at gasskraftverket knyttes opp mot elektrifisering av deler av sokkelen.

Et nytt stedsvalg for det første gasskraftverket med full rensing bør legges til Midt-Norge. Det kan sikre kortreist kraft, del-elektrifisering av sokkelen og mer kraft til industri og forbrukere. Dette vil også kunne innebære reduserte klimagassutslipp på eksisterende og planlagte installasjoner i Norskehavet.

Fylkesordføreren vil imidlertid understreke at et nytt gasskraftverk i Midt- Norge ikke må være et alternativ til nye kraftlinjer. Det vil derfor framover fortsatt være særdeles viktig at vi øver et samlet regionalt press mot sentrale myndigheter for å få på plass overføringslinjen Ørskog- Fardal. Og aller helst raskere enn planlagt.

Mens vi venter på disse tiltakene har vi tre til fire vintre hvor vi trenger å avlaste kraftsituasjonen i Midt-Norge. Slik Fylkestinget før har vurdert det, sitter vi da igjen med at en kraftig ENØK-stimulans vil være det raskeste og mest fornuftige virkemiddelet å ta i bruk. Rapporten som Siemens utarbeider for Trøndelagsfylkene må bli startskuddet for hvordan vi realiserer opp til 2 TWh ENØK i Midt-Norge i løpet av 3 år. Det blir viktig å få på plass gode finansieringsrammer for slike tiltak for våre bedrifter. For å avhjelpe små- og mellomstore bedrifter, som ikke har kapasitet eller ressurser til slikt selv, må det etableres særskilte ordninger.

Fylkesordføreren mener at det framover også vil være viktig å bygge smartere nett, med toveis kommunikasjon, som takler ulike typer energikilder og som kan møte de økte kravene til overvåkning og styring av distribusjon og forbruk. Fylkesordføreren vil derfor jobbe for at Trøndelag blir en pilotregion for smartnett. NTNU leder nå et prosjekt for å samordne ulike aktører knyttet til å utvikle og realisere Smartnett-teknologi. Det å gjøre Trøndelag bedre på Smartnett vil bidra positivt i forhold til å løse effektproblemene, frigjøre kraft, samt øke konkurranseevnen til industrien både på kort og lang sikt.

Det er svært gledelig at Regjeringen nå har inngått avtale med Sverige om et felles marked for grønne sertifikater. Det kan gi fortgang i utbyggingen av ny fornybar kraft også her i regionen.

For raskere saksbehandlingstid bør fylkene få vedtaksmyndighet på konsesjoner til småkraft opp til 3MW i ikke-verna vassdrag.

Videre må rammevilkårene for nedtapping av kraftmagasinene gjennomgås så raskt som mulig med sikte på å hindre tomme kraftmagasin om vinteren.

Fylkesordføreren og Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag har bedt om et møte med Olje- og energiministeren for å presentere ENØK-rapporten og drøfte konkrete løsninger for å sette prosjektet ut i livet. Her vil Siemens, Enova, Statnett og NVE delta. Fylkesordføreren vil også orientere Statsråden om arbeidet som pågår i forhold til Smartnett og be om samarbeidsløsninger som fører fram til at Trøndelag blir en pilotregion.

Fylkesordføreren er glad for at Fylkestinget bidrar til å støtte opp om og sette kraftsaken på dagsorden. Og fremmer følgende forslag til vedtak i saken (gjengitt i vedtaks form over).

Kommentarer

Anonym sa…
It's very straightforward to find out any topic on web as compared to books, as I found this paragraph at this website.
Also visit my blog post ... elitecigarettestore.com
Anonym sa…
Appreciating the time and energy you put into your site
and detailed information you provide. It's great to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed information.
Fantastic read! I've saved your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.
Look into my blog - how to make an App
Anonym sa…
Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
Look advanced to far added agreeable from you!
However, how could we communicate?
My site - Asunto Turkista
Anonym sa…
Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it's really informative. I am going to watch out for brussels. I'll be grateful
if you continue this in future. Numerous people will be benefited from
your writing. Cheers!
Also visit my webpage : http://immobilienalanya.Net/
Anonym sa…
Unquestionably believe that which you said.
Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to
be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks
Here is my web blog - skin brightening
Anonym sa…
Your means of telling all in this post is actually nice,
all be able to without difficulty understand it, Thanks a lot.
Also visit my page :: how to get rid of man boobs
Anonym sa…
Can I simply just say what a relief to discover someone
who actually understands what they're talking about on the net. You actually know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should check this out and understand this side of your story. I can't believe you're not more popular given that you most certainly possess the gift.
my website - Kjøpe leilighet i Bodrum
Anonym sa…
I love your blog.. very nice colors & theme.
Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks
Here is my blog post ... drum tobacco online
Anonym sa…
My brother suggested I may like this website. He was
once totally right. This put up truly made my day. You can not believe just how much time I had spent for this info!

Thank you!
Feel free to surf my web-site - amber leaf
Anonym sa…
With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
My website has a lot of exclusive content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any techniques to help prevent content from being stolen? I'd
really appreciate it.
Also visit my web-site ... borkum riff cherry
Anonym sa…
Great blog! Is your theme custom made or did you download it
from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make
my blog stand out. Please let me know where you got your
design. With thanks
Also see my website - rid of acne
Anonym sa…
Keep this going please, great job!
Also visit my web page :: earn money legally
Anonym sa…
hi!,I like your writing very so much! share we communicate extra approximately
your post on AOL? I require an expert in this space to solve my problem.
Maybe that is you! Having a look forward to see you.
Here is my page :: fiver work
Anonym sa…
Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am experiencing problems with your RSS.

I don't know why I can't subscribe to it. Is there anybody else having similar
RSS problems? Anybody who knows the answer will you kindly respond?
Thanx!!
Here is my homepage :: tattoo removal
Anonym sa…
Everything is very open with a very clear clarification of the challenges.

It was really informative. Your site is useful. Many thanks for sharing!
Look at my web page ; skin whitening

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .