Regjeringen har lagt fram en Stortingsmelding om Likelønn. Den omhandler også nye, gode foreldrepermisjonsordninger ved fødsel.
Heldigvis har ikke regjeringen hørt på de som ønsket å sette et makstak på omlag sju måneders permisjon for mor eller far etter fødsel, som en tredeling av permisjonen ville ha gitt. Eller de som ønsker seg en todeling, som ville gitt enda lavere makstid.
Regjeringens forslag er elegant. Det synliggjør ansvaret begge foreldrene har for å bidra til barnepass første året, samtidig som familien beholder valgfriheten og muligheten for at en av foreldrene (som oftest mor) kan ta lengre permisjon.
Forutsatt at regjeringens budsjettforslag blir vedtatt blir fedrekvoten tolv uker og den totale stønadsperioden 47 uker fra 1. juli 2011, om foreldrene velger permisjon med 100 pst stønad. Foreldrepermisjonen vil fordeles slik ved 100 pst stønad:
Mor: 15 uker (inkl 3 uker før fødsel)
Far: 12 uker
Valgfritt: 20 uker
Med andre ord kan foreldrene dele likt, om de vil - eller de kan velge at mor etter fødselen tar sine 12 uker+20 uker=32 uker (+3 før fødsel) - og far sine 12 uker, eller omvendt. Familien bestemmer.
Velger foreldrene 80-prosentalternativet, forlenges stønadsperioden til 57 uker, og den valgfrie delen til 30 uker. Slik at mor eller far kan være hjemme maksimalt 42 uker etter fødsel om de velger å fordele hele den frivillige delen til en av foreldrene. Dette er ikke langt unna idag, bortsett fra at fedrene får mer permisjon, og mors permisjonsandel også slås fast utover de 3 ukene før fødsel og de medisinske 6 ukene etter fødselen. Les mer i meldinga.
Fedrekvoten bra for fedrelandet
Fedrekvoten har bidratt til at menn tar mer permisjon med barna, og det igjen bidrar til at menn bidrar mer på omsorgsarenaen hjemme i årene som følger. Dette er bra for barna og for mødrene, men dette er også bra for Norge. For sammen med barnehagene, som sørger for trygt barnepass til en forholdsvis rimelig penge når foreldrene jobber, så senker mer likestilte hjem også arbeidsbelastningen på mødrene i hjemmet. Dette gjør at Norge er blant de landene med aller høyest sysselsetting i verden (tross de kunnskapsløse forsøkene fra Høyre på å framstille en annen virkelighet), samtidig som norske kvinner er på fødselstoppen i Europa. Terskelen for å få barn blir lavere når velferdssamfunnet legger til rette for det, samtidig som norske kvinner er yrkesaktive. Nedover i Europa må mange kvinner ofte velge mellom å ta utdanning, jobbe og få barn.
Fjerner vi fedrekvoten, slik Høyre vil, viser erfaringene fra Danmark at fedrene tar mindre permisjon (Aftenposten). Da øker arbeidsbelastningen på mor, og barna får se mindre til fedrene. Det er dumt for barna, for mødrene, for fedrene og for fedrelandet.
Valgfrihet!
Når fedrene har egen kvote, må også de kjipe og gammeldagse arbeidsgiverne forholde seg til det, slik at valgfriheten øker også for de fedrene som ønsker mer permisjon, men som presses av arbeidsgiver eller kolleger til å velge den bort.
Derfor er regjeringens forslag et forslag for økt valgfrihet, mens Høyre vil innsnevre valgfriheten. Familien får med regjeringens forslag godt armslag til å bestemme selv, uten innblanding fra Staten, mens fedrene får større frihet - og forventninger - til å ta 12 uker permisjon. Det er da det monner.
Kommentarer
Hadde vi kunnet velge, hadde mor tatt hele permisjonen, mens far kunne brukt (og ofte bruker) sine friuker til samvær med barnet.