Gå til hovedinnhold

Trondheim vokser

Trondheim vokser kraftig. Vi blir stadig flere som ønsker å bo i denne praktfulle byen.

Godt utbygde velferdsordninger som full barnehagedekning, gode - og stadig fler, nye skoler - og vilje til å fortsatt satse på bedre skoler og en bedre eldreomsorg - øker velferden og bolysten i byen.

Kunnskaps- og teknologibyen
Samtidig viser internasjonale trender at Universitetsbyene øker. "Hjernekraftverkene" våre, NTNU og Sintef, trekker kunnskapstørste ungdommer og forskere til byen - og i stadig større grad fra hele verden. NTNU og HiST (Høgskolen i Sør-Trøndelag) har til sammen 30 000 studenter. Det betyr at hver sjette person du møter i Trondheim er student. I tillegg kommer de ansatte ved NTNU, Sintef og HiST. Dette gjør Trondheim til Kunnskapsbyen i Norge. Å rekruttere de beste og fleste studentene til Trondheim i framtida, må være viktigste arbeidsoppgave når vi snakker om framtidas Trøndelag.

Over 90 prosent av norsk industri sier de anser forskningsmiljøene i Trondheim for å være industriens viktigste (se side 12). Teknologimiljøene i Trondheim trekker både arbeidskraft, og også nye bedrifter til byen - i tillegg til alle de som popper opp av seg selv fra kunnskapsmiljøene. Rollen som Teknologihovedstad bekreftes stadig. Men skal vi lykkes enda bedre, må det bygges flere verdensklasse laboratorier.

Gode laboratorier trekker til seg de beste forskerne, skaper de beste kunnskapsklyngene, og trekker de beste studentene til seg. Gevinsten fra forskningen ved Flerfasenalegget på Tiller (der man fant ut hvordan sende olje, gass og vann i samme rør) - har både spart oljeindustrien for mange milliarder, og samtidig åpnet muligheten for felt som Ormen Lange og Snøhvit. Derfor må både byen, regionen og industrien bidra til at det satses mer på infrastruktur for forskning (se opprop om forskning). Derfor er det gledelig at Marintek viser vilje til å satse, samt at nyheten om CO2-laboratoriet er en festnyhet.


Marintek sin visjon
Transport
Byen vokser - og vil fortsette å vokse. Etter min mening må byen både vokse i seg selv, men også utover. Vi må både fortette og forstørre byen. Det krever en aktiv transportpolitikk.

Vi må sørge for å fortette byen slik at folk bli mindre avhengig av bilen. Veksten i Trondheim er så sterk at om vi ikke velger mer effektive transportmetoder, måtte vi før eller siden sanere bygninger langs innfartsårene for å få plass til flere biler. En buss tar ti ganger flere reisende enn en bil på samme antall kvadratmeter. Gående og syklende er også mindre arealkrevende enn bil.
Derfor taes det nå grep for å gjøre det bedre og enklere å reise med kollektivtrafikk i byen. Først ved å forbedre framkommeligheten, og dermed hastigheten for bussene, så gjennom en helhetlig gjennomgang og bedre tilpasning av rutestrukturen, og videre ved bruk av lyskryssprioritering, sanntidsinformasjon og en ny takststruktur. Dette vil ta litt tid, men vi er i gang.

Hennings Lervåg i Trondheim Kommune har skrevet en god kronikk om nettopp dette: Kollektivfelt gir rom for mer trafikk

Det er forstemmende at et ellers seriøst parti som Høyre ikke tar inn over seg dette i debatten om de nye kollektivfeltene, men i steden velger samme linje som kortsiktighetspartiet FrP i debatten om byens utvikling.

Byen bør også forstørres ved hjelp av kollektivtrafikken og bedre veger. Bedre kollektivtrafikk til omlandet vil innlemme flere i byregionen, uten at de trenger å flytte inn til byen. I en times pendleravstand fra byen, hvor du reiser kollektivt, og kan gjøre annet enn å styre bilen, kan vi forstørre byen til nesten 300 000 mennesker. Det er nå innført pendler-ruter med kvartersavganger til Melhus, Stjørdal og Orkanger. Det arbeides med vegprosjektet "Ei tim te by'n" på Fosen - og Trønderbanen frakter stadig flere passasjerer.

Elektrifisering av Trønderbanen opp til Steinkjer og til Storlien, samt flere krysningsspor mellom Hommelvik og Trondheim, vil øke frekvensen og hastigheten på toget også. Derfor er det et av hovedprosjektene som vi er enige om å prioritere i Trøndelag.

Om byregionen framstår med 300 000 mennesker, kan vi også reklamere med et arbeidsmarked som kan trekke enda flere spennende bedrifter til regionen. Ikke bare for å etablere seg i bysentrum, men også ved å ta i bruk arealer i kommunene langs transportårene inn og ut av regionens hovedstad.

Trondheim vokser, og vil fortsette å vokse. En god velferdspolitikk kombinert med en effektiv transportpolitikk og en ekstra satsing på kunnskapsmiljøene vil gjøre byen både trygg, spennende og attraktiv i framtida.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .