Gå til hovedinnhold

Kraftsituasjonen i Midt-Norge

Har holdt innlegg etter Statsråd Åslaug Haga innledning på Rica Hell idag (21. januar 08):

Kjære Statsråd!

Det har gjentatte ganger i dag blitt understreket at myndighetene ikke kommer til å foreta seg noe for å hindre sterk prisvekst innen prisområde Midt-Norge i et tørrår. Det er leveringssikkerheten som garanteres, ikke prisen på strøm.

Som vi så av oversikten til Holsæter fra Statnett er første tiltak i forskriften for Særskilt Anstrengte Kraftsituasjoner å etablere et eget prisområde. Hensikten er først å sikre at importkapasiteten inn til Midt-Norge blir utnyttet fullt ut, deretter å sørge for at økte priser fører til forbruksreduksjoner i regionen. I praksis betyr det at normal økonomisk aktivitet og strømforbruk i Midt-Norge ikke kan opprettholdes i underskuddsituasjonen, og at kraftprisene forutsettes å bli så høye at forbruket reduseres tilstrekkelig.

Ola Borten Moe (Sp) sa i debatten om Innst.S.nr.165 (2005-2006) i Stortinget 1. juni 2006:
Det andre som det er viktig å få sagt, er at et samlet Storting i dag fastslår to ting. Det ene er at det er uaktuelt for Statnett å ta i bruk et eget prisområde for Trøndelag som slår slik ut at man skal sette opp prisene så mye at man presser forbruket ned. Vi skal ha en tilnærmet lik strømpris i hele landet, og det er det et samlet Storting som her stiller seg bak. Den andre viktige avklaringen er at forsyningssikkerheten i Trøndelag, Midt-Norge og Møre og Romsdal skal være like god som i resten av landet.

Vi har foreslått å sette et tak på prisforskjellen til det høyest prisede tilgrensende prisområdet, på for eksempel 0,5 øre/kWh. Det vil en sikre full import til området. Og om man legger til grunn at det er forsyningssikkerhetsmessig uakseptabelt at normal økonomisk aktivitet i Midt-Norge ikke kan opprettholdes, vil man gå klar av statstøtteproblematikken i EØS-avtalen.

Den beste muligheten for å etablere mer konkurransedyktig industrikraftforsyning, er å knytte det til konkrete prosjekter for kraftproduksjon, der industrien samarbeider om ny kraftproduksjon (såkalt industrikonsortium). Det gir mulighet for å sy sammen et totalkonsept bestående av flere elementer, på linje med det som er gjort i Finland. Her kan myndighetene bidra på flere måter.

Det kan for eksempel etableres en auksjon for de som kan levere kraftkapasitet i Midt-Norge som er tilstrekkelig til at det ikke må gjennomføres rasjonering dersom prisen er lik eller litt over prisnivået i det høyest prisede tilstøtende prisområdet på Nordpool.

Samlet vil myndighetene kunne få inn tilbud over de aktuelle 15-20 årene, og de vil kunne sette sammen et kjøp av forsyningssikkerhet i Midt-Norge som gjør at det verken blir skyhøye kraftpriser eller behov for rasjonering i området som følge av den situasjonen man er havnet i.

Denne måten å hå håndtere situasjonen på vil også kunne vise vei for hvordan man kan sikre tilstrekkelige investeringer under en markedsbasert kraftomsetning. Markedets funksjon opprettholdes etter at auksjonen er gjennomført, og auksjonen i seg selv er basert på prinsippet om at den billigste tilbyderen leverer tjenesten.

Kjære Statråd! Vi har hørt gjentatte forsikringer om at dere garanterer for leveringssikkerheten. Men vi har ikke hørt til hvilken pris. Din partifelle Ola Borten Moe sa det i Stortingsdebatten:

- Det er uaktuelt for Statnett å ta i bruk et eget prisområde for Trøndelag som slår slik ut at man skal sette opp prisene så mye at man presser forbruket ned. Vi skal ha en tilnærmet lik strømpris i hele landet, og det er det et samlet Storting som her stiller seg bak.

Gjelder fortsatt dette?

Jeg tror ikke det blir mørkt i Midt-Norge. Jeg tror ikke jeg våkner en morgen for å slå på lyset utan at det kommer på. Men hvilken pris må jeg betale for å få på lyset?

Må jeg ruineres på strømregninga som forbruker, eller må jeg se industrivenner i øynene og innrømme at den regjeringen jeg støtter i praksis stenger arbeidsplassene deres for å oppfylle leveringssikkerheten til Midt-Norge?

Takk for oppmerksomheten!
Her er oppropet som 71 ordførere, LO, Fellesforbundet, NHO, tre fylkesordførere og skogbruksnæringa overleverte til regjeringen idag: http://helenorge.nho.no/trondelag/article.php?articleID=5762&categoryID=16

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .