Gå til hovedinnhold

Arbeiderpartiets ordførerkonferanse

Måtte tilbake til oppdrag i Trondheim, og rakk aldri å holde innlegget jeg hadde forberedt etter Statsministerens gode innledning. Det havner derfor her på bloggen min:

Kjære partivenner, og takk Statsminister for en god innledning!

Takk til regjeringen for god oppfølging av partiprogrammet, sjøl om dere halter litt på Forvaltningsreformen… Vi regner likevel med at dere stoler mer på at vi folkevalgte lokalt og regionalt styrer vel så bra som Fylkesmannens byråkrater og direktoratenes direktører, som for eksempel innen Vegvesenet, innen viktige regionalpolitiske sektorer som miljø, landbruk og samferdsel. Derfor venter vi i spenning på ytterligere overføring av makt og oppgaver i siste innspurt av Forvaltningsreformen, slik partilandsmøtet presiserte.

Så er det uomtvistelig slik at Regjeringen har styrka kommuneøkonomien kraftig. Vi har det langt bedre nå enn under Ernas sulteforing.

Men både demografi- og kostnadsutviklingen innhenter oss, og vi i Sør-Trøndelag bruker IKKE de ekstra skatteinntektene til å øke driftsnivået. Spesielt er kostnadsutviklingen utfordrende.

Veksten i den private delen av økonomien i Norge gjør at alt blir dyrere. Vi får mindre vei for pengene. Vi må konkurrere med privat sektor om å få ny arbeidskraft til å velge offentlig sektor som arbeidsplass. Skolene blir dyrere å bygge og vedlikeholde når vi må konkurrere med private byggeprosjekter i markedet. Og nettopp det forsinker nødvendige omstruktureringer. Faktisk er har kostnaden på etterslepet i nødvendig vedlikehold knyttet til HMS i våre vg skoler økt med 50 % fra 600 til 900 millioner kroner, og det skyldes ene og alene kostnadsveksten. Kollektivtrafikken har blitt dyrere å drive, både pga av en etterlengtet lønnsavtale for alle buss-sjåfører i landet, men også siden både dieselpris og andre kostnader øker.

Derfor sier vi ja takk til flere penger, men jeg tror ikke det kommer nok til å holde tritt med veksten i den private delen av økonomien. Så lenge vi må konkurrere med privat sektor, vil kostnadene stige. Derfor trengs det en bedre balanse i økonomien.

Da tror jeg veien å gå må være å kjøle ned den private delen av økonomien. Ikke bare gjennom flere irriterende avgifter som flere bompenger for å bygge vei, men gjennom skattesystemet. Og dette er ikke et innlegg i debatten om neste års Statsbudsjett, for skatteløftet må gjelde ut hele perioden. Det er snarere et innlegg i programdebatten.

Da vi vant valget i Trondheim og Sør-Trøndelag vant vi det ikke bare for det vi hadde gjennomført. Med full barnehagedekning i Trondheim, en massiv opprusting av skolene i Trondheim og fylket, samt orden i økonomien. Viktigst var det vi lovte vi skulle gjøre i kommende periode. Det vi hadde gjort ga troverdighet, men velgerne stemte for det vi skulle gjøre. En satsing på Trygghet og Utvikling; En bedre eldreomsorg og en bedre skole, ikke (eiendoms)skattelette. Full sykehjemsdekning og en enda sterkere satsing på skolen.

Skal vi vinne neste Stortingsvalg vil det regjeringen har gjort gi troverdighet, men vi må vinne valget på det vi skal gjøre. Mitt tips er at det vil dreie seg om Trygghet og Utvikling. Om Helse, Omsorg og Utdanning. Da må vi styrke fellesskapet og offentlig sektor på bekostning av veksten i den private delen av økonomien.

Takk for oppmerksomheten!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...