Gå til hovedinnhold

Nei til OL i Oslo i 2022

I en felles kronikk anbefaler Fylkesordføreren i Møre og Romsdal, Fylkesrådslederen i Nord-Trøndelag og jeg, som er Fylkesordføre i Sør-Trøndelag, regjeringen og vårt eget parti, Arbeiderpartiet, å si nei til statsgaranti for et evt OL i Oslo i 2022.

Kronikken følger under. For egen del kan jeg legge til at jeg startet som tilhenger av Oslo2022, men etter at det har blitt stadig mer klart at det ikke først og fremst er det sportslige og mesterskapet som er drivkraften for arrangementet, har jeg snudd. Flere ganger har jeg tatt opp med Idrettsforbundets ledelse at å argumentere for penger til byutvikling og nye veger i Oslo, ikke er deres oppgave. Følgende uttalelser fra Idrettspresidenten selv, hjelper heller ikke:


Her er kronikken vår:

OL i Oslo

Idrett er noe av det morsomste vi vet. Det er fantastisk å følge med i breddeaktiviteter for barna, se gryende talenter blant ungdommen, eller heie frem de beste når de konkurrerer nasjonalt og internasjonalt. Gode norske olympiske og paralympiske mestere er forbilder som øker rekrutteringen til landets største bevegelse, samtidig som all bevegelse blant barn og unge skaper grunnlaget for god folkehelse, men også nye olympiere og paralympiere fra hele landet.

For oss er det viktig å understreke at vi unner idrettsbevegelsen de store mesterskapene på norsk jord. Vi unner også alle de frivillige som bruker fritiden sin på å legge til rette for norsk idrettsglede på alle nivåer, disse opplevelsene. Som regionalt folkevalgte politiske ledere mener vi likevel det nå er så mange argumenter som taler mot at Norge bør arrangere OL i 2022, at både regjeringen og vårt eget parti, Arbeiderpartiet, bør si nei til statsgarantien.

Gjennom flere tiår har vi i politiske debatter forsøkt å forklare at FrPs påstand om at vi kan bruke ubegrenset med penger, ikke holder mål. Nye satsinger på statsbudsjettet vil uomtvistelig måtte gå bekostning av andre satsinger eller etablerte goder, hvis ikke vil vi sette norsk økonomi over styr, styrke kronekursen til fare for eksportnæringene og industrien vår, og øke presset på renta for alle med gjeld og huslån. 

Det hjelper heller ikke å forsøke å lure seg selv med å lage et eget budsjett på siden av statsbudsjettet, slik FrP flere ganger har tatt til orde for. Derfor registrerer vi med undring at flere sentrale finanspolitikere fra både Høyre og Arbeiderpartiet nå tilsynelatende mener at man kan operere med et eget OL-budsjett på minimum 35 mrd på siden av økonomien. Videre hevder man at det ikke skal gå bekostning av andre satsinger eller etablerte goder, eller øke presset i økonomien. Vi tror ikke på økonomisk hokus-pokus i denne saken heller. Vi tror at minst 35 mrd kroner til OL i Oslo kommer til å bekostning av andre nødvendige satsinger. Ikke minst innen idretten selv. Og vi tror det blir vanskelig å argumentere for måtehold når det kommer nye forslag om bruk av oljepenger, dersom vi tar oss råd til et idrettsarrangement over 14 dager til en kostnad som ville kunne finansiere viktige samfunnsoppgaver som venter på penger i hele landet. Det være seg nytt sykehus i Møre og Romsdal, elektrifisering av Trønderbanen, dobbeltspor på Jærbanen til Egersund, nødvendige idrettsanlegg og infrastruktur i Oslo og landet forøvrig, eller nye laboratorier ved landets universiteter og forskningsstiftelser. Listen er lang over prosjekter, med store samfunnsmessige ringvirkninger, som venter på statlige penger.

Vi tviler også om kostnadsestimatene holder. Erfaringen er at de sprekker, ikke minst fordi Kulturministeren allerede på en ydmykende måte skriftlig har frafalt alle forbehold fra Norges side til IOC, selv om det nå er lagt fram en såkalt kuttliste som ikke er kvalitetssikret, og som søkerkomiteen for OL i Oslo understreker at de ikke støtter.

Nylig fikk en rekke idrettslag beskjed om at de får kuttet momskompensasjonen for de idrettsanleggene de har bygget med nesten 50%. For flere utgjør dette millionbeløp. Dette er en god påminnelse om at det er et enormt etterslep på finansiering av anlegg for breddeaktiviteten over hele landet. Om Stortinget er i idrettsrus, anbefaler vi heller at de vedtar en ekstraordinær bevilgning på 10 mrd kroner over ti år for å ta igjen etterslepet på idrettsanlegg i hele landet. Slik kan vi sørge for at det gror fram nye olympiere og paralympiere fra hele Norge i framtiden.

Det hjelper heller ikke på vår overbevisning at en rekke Oslo-politikere utilslørt sier at de ønsker et OL til Oslo som brekkstang for å sikre hovedstadsregionen sårt tiltrengte midler til infrastruktur og byutvikling. Det er et ærlig argument, men vi mener det sportslige må være motivasjonen for å arrangere OL, så får Oslo stille seg i den samme køen som alle oss andre for å statlige overføringer til byutvikling, veger og annen infrastruktur vi trenger. Å arrangere OL for å bringe Oslo forbi denne køen, mener vi er usportslig. Vi finner det naturlig å kreve at om regjeringen og Stortinget skulle vedta en statsgaranti, så alle ekstramidler til ordinære investeringer i Oslo kompenseres etter normale kostnadsnøkler også i resten av landet. Våre behov blir ikke mindre av at Oslo arrangerer OL.

Til sist vil vi påpeke at det nok vil framstå som en skjebnens ironi, om vårt eget parti - Arbeiderpartiet - og Stortinget skulle vedta en statsgaranti når motstanden er så overveldende i befolkningen som nå, all den tid mye av skepsisen til OL nettopp er måten eliteveldet av få mennesker styrer IOC på. Vi tror det er uklokt å overse folkets røst i denne saken. Vi tror 35 mrd kr kan brukes mer fornuftig, og vi tror IOC forstår budskapet best når ingen demokratiske land vil ta ansvar for et OL på de premissene dagens IOC legger opp til. Vi tror det vil tjene idretten og OL best på sikt, og minner om at våre naboer og vintersportsgiganter Finland og Sverige til nå aldri har arrangert vinter-OL, mens Norge allerede har tatt ansvaret for to arrangement.


Jon Aasen
Fylkesordfører (Ap)
Møre og Romsdal

Anne Marit Mevassvik
Fylkesrådsleder (Ap)
Nord-Trøndelag

Tore O. Sandvik
Fylkesordfører (Ap)
Sør-Trøndelag

Kommentarer

Anonym sa…
Hei

Har lest den flotte kronikken deres i ulike aviser og vi er mange som er helt enig i det dere skriver. Endelig ser vi at også politikere tar til orde mot OL-planene i det offentlige rom Det er på tide! Siden AP er et nøkkelparti i forholdt til statsgaranti så oppfordrer jeg på det sterkeste at dere får med dere de andre fylkespartiene som har tatt standpunkt mot OL, og går sammen og legger press på andre fylkespartilag og ikke minst partiledelsen sentralt. Det kan ikke være slik at all fornuft skal befinne seg i distrikts-Norge men samtidig skal bli overkjørt av politikere sentralt i Oslo-regionen. Da har i tilfelle demokratiet spilt falitt. Det snakkes mye om politikerforakt og at denne aldri har vært større enn nå. Det er nok sant, og har sammenheng med den borgerforakt som en del politikere fortiden synes å utviser overfor sine velger og nasjonens innbyggere. Det er rett og slett ikke til å tro all den stund vi nettopp har hørt alle festtaler om verdien av det norske demokrati under Grunnlovs jubileet nylig.

Vi er mange som nå er møkka lei det skitne og uverdige spillet som drives for å sikre et OL til Oslo - koste hva det koste vil. Det raserer omdømmet til både idrettens og ikke minst dens øverste ledelse. Det er svært trist å se for mange av oss som har viet store deler av livet til idrettsrettet arbeid og som aktive. Det sies at Norge og de skandinaviske landene har høy andel av sosial kapital. Dette skaper et tillitssamfunn som gjør det meste smidig og transaksjonskostnadene blir dermed lave. Spillet om OL i Oslo er i ferd med å ødelegge denne tillitsbasert kapitalbase - og det er trolig minst like alvorlig for samfunnet som de rene økonomiske kostnadene som følger av selve OL som prosjekt. Nå håper vi på hjelp fra kloke politikere som dere. Få stoppet denne farsen før den ødelegger enda mer:

Med hilen
Bjørnar Johansen

Universitet i Nordland

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...