Kvalitetssikringsrapporten for OL i Oslo 2022, viser at av netto utgift for Staten på minst 21,7 mrd, vil kun 3,7 mrd gå til idrettsanlegg. Rapporten viser videre at kun 1,1 mrd av disse investeringene her varig verdi, altså at etterbruken er sikret i forhold til behovet som idretten i Oslo og omegn har.
Idretten er ikke samlet for et OL. Når 60-70 prosent av befolkningen er imot, gjenspeiles dette selvfølgelig i idretten, noe annet er statistisk og matematisk umulig. Det begynner å bli en temmelig stor irritasjon innen den største delen av idrettsbevegelsen; breddeidretten, over at Børre Rognlien sier han snakker på vegne av 90 prosent av idrettsnorge. Utspillet fra Strindheim - en av de største breddeklubbene i Norge, i Adressa forrige uke, er et godt eksempel, men ikke det eneste. Mange breddeidrettslag sliter med stort etterslep i vedlikehold og nye anlegg.
I tillegg kom det en ekstraregning på mange millioner kroner til de idrettslagene som har tatt ansvar for å bygge anlegg for aktivitet for barn og unge, når momskompenasjonen for 2014 ble kuttet med 43%.
Arbeiderpartiet må være på lag med den enorme majoriteten idrettsbevegelsen - nemlig medlemmene. Vi må derfor si nei til en OL-fest som knapt gir nye anlegg i Oslo, og isteden si JA til en tung breddeidrettsatsing for å ta igjen vedlikeholdsetterslep og behovet for nye anlegg, så få vi la Høyre menge seg med fiffen i IOC.
Arbeiderpartiets nei til statsgaranti for OL i Oslo 2022, må derfor være ledsaget av et ja til et tungt breddeidrettsløft.
- Vi bør være krystallklare på at det skal gis FULL momskompensasjon for de idrettslagene som tar ansvar for å bygge idrettsanlegg. Årets ekstraregning på flere millioner kroner for mange av dem rammer tungt.
- Så bør vi - slik flere har tatt til orde for - lage enten et stort breddeidrettsfond, eller slik Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet i Troms har foreslått; en modell med 0,5 mrd ekstra i 10 år for å ta igjen etterslep. Jeg tenker 5-10 mrd. Altså langt under halvparten av hva Statsgarantien minst vil koste. Modellen kan enten være et spleiselag med kommunene og idrettslagene som idag, slik at beløpet tredobles, eller gjøres uavhengig av kommune- og breddelagsøkonomien, slik Martin Henriksen foreslår.
- Så må vi selvfølgelig fortsette å slå ring om endringene vi vedtok i Tippenøkkelen og være krystallklare på å avvise utenlandske spillselskaper.
På denne måten kan vi sikre rekrutteringen til norsk idrett over hele landet, som igjen kan gi oss store opplevelser i OL og Paralympics i flere tiår framover.
OL har blitt for stort for å arrangeres i én by om det skal være fornuftig etterbruk og samlet demokratisk oppslutning om arrangementet. Så når/om IOC forstår at de må refomere seg i mer demokratisk retning, og OL kan arrangeres i et helt land (slik Fotball VM alltid gjør), evt som Fotball EM i 2020 som skal gå i 13 land, altså et OL i flere land - søke OL på nytt.
Etter min mening bør denne søknaden være en nordisk søknad, sammen med Sverige og Finland, som aldri har arrangert Vinter OL. Norge har allerede arrangert 2 Vinter OL. Det var 43 år mellom Oslo52 og LIllehammer94. Det er 28 år mellom Lillehammer94 og Oslo22. Det er ikke vår tur. Vi kan vente til IOC og OL-konseptet er blitt bedre.
Kommentarer