Gå til hovedinnhold

Hvem vinner Presidentvalget? Se til Las Vegas og Nevada!

Nevada er den staten som oftest stemmer på den kandidaten som blir President. Stemmer dette også i år, blir Obama gjenvalgt.

Ingen Republikansk kandidat vinner valget uten Ohio. Dette stemmer også bra med statistikk-geniet Nate Silver sine analysemodeller er Ohio den staten som mest sannsynlig gir de avgjørende valgmennene for den som vinner valget (52,5% sjanse), etterfulgt av Virgina (11,4%) og Nevada (7,4%).

Men om vi ser historisk på valget statene gjør, er det ingen stater som treffer bedre enn Nevada. Sølvstaten med alle gruvene og med Las Vegas som dominerende befolkningstyngdepunkt har stemt på  den kandidaten som blir President i alle valg siden 1912, med unntak av i 1976, noe som gir en treffprosent på 96%. 

I USA kalles de statene eller fylkene som stemmer slik utfallet blir for "Bellwether" (noe a la bjellesau). Historisk har Missouri vært bellwetherstaten med kun en bom (i 1956) siden 1904, men Missouri stemte også "feil" i 2008 og har dermed 92,6% treffprosent. Det gir Missouri en tredjeplass etter Ohio som har stemt "rett" siden 1896 (to bom i 1944 og 1960) og dermed har en treffprosent på 93,1%.

Nevada endrer seg for Obama
Nevada har skyhøy arbeidsledighet på nesten 12% (verst i landet), men demografien jobber for Obama og Demokratene. Dessuten ble Demokratenes flertallsleder i Sentatet, Harry Reid, alvorlig utfordret av en tea-party-kandidat som gjorde det overraskende godt i valget i 2010. Demokratene brukte mye ressurser på å sikre Reid gjenvalget, og de har fortsatt en sterk kampanjeorganisasjon intakt etter denne kampanjen.

Derfor har Obama greid å holde forspranget i Nevada. Befolkningsveksten i Nevada har vært sterkest i USA med over en dobling av folketallet fra 1990 til 2010 (fra 1,2 millioner til 2,7 millioner innbyggere). De befolkningsgruppene som har vokst raskest er asiaster (116%) og hispanics (82%), men også afrikans-amerikanere har vokst med hele 58%. Den hvite delen av befolkningen har vokst med kun 12%. Alle de sterkest voksende befolkningsgruppene stemmer i stor grad på Demokratene, selv om det fortsatt er et knapt flertall hvite, ikke hispanics, i staten (54%).

Romney hadde et håp om å vinne Nevada av minst to grunner; den første er den store arbeidsledigheten og økonomiske krisa, den andre er at Nevada har mange mormonere. Mest kjent for oss her hjemme er kanskje The Killers vokalisten som besøkte Skavlan for en stund siden. Han svarte diplomatisk på spørsmålet om han som mormon støttet Romney, men sannheten er at The Killers støtter Demokratene og Obama. I 2010 opptrådte de også på valgarrangement for Harry Reid sammen med Obama.

Ifølge Nate Silver leder nå Obama Nevada med mellom 3,5-4%. Dette gir en sjanse på 89% for å vinne statens 6 valgmenn.

Bellwetherfylket i Nevada
Las Vegas ligger i Clark fylke, hvor Demokratene pleier å vinne. Folk på landsbygda stemmer Republikansk, mens det er Washoe fylke som er vippefylket i Nevada. Washoe er hjemfylket til Reno og er det andre store befolkningstyngdepunktet i Nevada. Romney må ihvertfall vinne Washoe fylke, om han skal vinne Nevada, sier lokale valgeksperter, ifølge Nate Silver (Nate Silver om Nevada). Obama kan vinne om han ligger jevnt i Washoe siden 70 prosent av Nevadas befolkning bor i Clark fylke hvor Demokratene står veldig sterkt.

Styrtriking for Romney
Las Vegas er også hjemsted for den privatpersonen som har brukt mest penger på å forsøke å kjøpe Romney Presidentembedet. Storsjarmisen og kasinoeieren Sheldon Adelson har brukt over 50 millioner dollar, men greier etter alle solemerker ikke å vinne sin egen stat eller hjemby en gang. Han ville nok ha tjent inn pengene igjen om Romney vinner og gir sine store skattekutt til de aller, aller rikeste.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .