Gå til hovedinnhold

Julian Castro for President?

På Demokratenes nominasjonsmøte for John Kerry i 2004 var det en ung senator fra Illnois som trollbandt forsamlingen med en fabelaktig tale om å samle USA. Fire år etter trollbandt han hele nasjonen og ble valgt til President.

Det var nok flere nye ansikter og unge talenter som dominerte Republikanernes nominasjonsmøte i Tampa, Florida i år, enn på Demokratenes samling. Mye skyldes nok dette ulike valgstrategier og -regier, men også det faktum at Republikanerne gjorde et meget godt mellomvalg for to år siden, og dermed også har flere nye ansikter. Og der Demokratene hyllet avdøde Ted Kennedy, spilte Republikanerne Reagans avslutningsappell i siste TV-debatt mot Jimmy Carter fra 1980 om og om igjen; Are you better off than four years ago?

Demokratene viste fram flere kvinner, og det er åpenbart i tråd med partistrategien; stemmer kvinnene - vinner Demokratene. Elisabeth Warren som kjemper om å bli senator fra Massachusetts var en av dem som tente forsamlingen med en sterkt retorisk og god tale.

Men det var også andre. Spesielt var det store forventninger til Julian Castro fra Texas. Han er faktisk den første "hispanic"/latino som holder keynote-tale på Demokratenes nominasjonsmøte. Hispanics er den befolkningsgruppen som vokser raskest i USA, og Demokratene har størst tak på dem, selv om valgdeltakelsen har vært lav. Hispanics vokser sterkt i viktige vippestater, derfor er de viktige i framtiden. Kan hende kan en framtidig kandidat med slik bakgrunn fra Texas være meget godt posisjonert til å vinne Presidentembedet. I 2024 er Julian Castro 50 år...

Texas stemmer republikansk, men det er flertall ikke-hvite i Staten om man teller Hispanics som egen kategori. Texas er en av de såkalte Majority-Minority-statene, hvor befolkningen ikke-hvite er større enn hvite amerikanere. 38 prosent av befolkningen er Hispanics og 12 prosent er svarte. Hispanics vokser fortsatt som gruppe, og de svarte holder tritt. Dessverre for Demokratene utgjør Hipanics kun 20 prosent av de som stemmer, og DNC er dårlig organisert i staten (Nate Silver blogger godt om dette: A Sense of Waiting for Godot for Texas Democrats).

Men med en karismatisk latino-kandidat fra staten og bedre organisering av valgkampen, kan kanskje Demokratene utløse de 38 valgmannsstemmene. Det ville endret kampen og Presidentembetet radikalt, og gitt Republikanerne svært lang vei fram til flertall.

Julian Castro er født i 1974 og ble etter andre forsøk, valgt til ordfører i San Antonio, Texas. San Antonio er byen hvor Texas' fremste turistmål, Fort Alamo ligger. Interessant nok ligger San Antonio også i Bexar County, som er et av de fylkene som oftest stemmer på den Presidentkandidaten som blir USAs President. Siden 1928 har Bexar County kun stemt feil en gang, og det var i 1968. Bexar County svinger i takt med hvordan nasjonen stemmer på President, men om man skal se etter hvilket fylke som svinger i takt med hvordan Texas stemmer, så er det Tarrant County med Fort Worth (ved Dallas) som har "bellwether" (bjellesau)-statusen.

Julian Castro har også en tvillingbror som satser politisk (Joaquin), men på Demokratenes nominasjonsmøte var det altså Julian som imponerte med sin keynote-speech.
Hør den her:


Kommentarer

Anonym sa…
Bra kommentar.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .