Gå til hovedinnhold

Vær på vakt, St. Olavs!

I Adressa 3. september kaster professor og overlege Gisvold seg ut i valgkampen. Med professoral nedlatenhet beskylder han meg for å være uredelig og mangle kunnskap om helsepolitiske spørsmål. Bakgrunnen er mitt engasjement for å sikre St. Olavs Hospital og oss som bor i Trøndelag en rettferdig del av helsebudsjettene, samt Helse Midt-Norges vedtak om å gjøre ambulansetjenesten offentlig. Jeg har stor respekt for arbeidet som utføres av fagfolkene ved St.Olavs, men mindre sans for Gisvolds politiske polemikk. Hans innlegg er så fullt av faktiske feil at jeg finner det nødvendig å svare:

1. Når Helse Midt-Norge nå tar i bruk mer objektive kriterier for fordeling av helsebudsjettene, viser det seg at St. Olavs i flere år har fått for lite i forhold møringene. Det er derfor St. Olavs nå får mer. Rentene må sykehuset derimot bære selv, uten at resten av regionen deltar, mens byggingen av et nytt sykehus i Molde skal finansieres av alle – også de ansatte ved St. Olavs. Trønderne ”raner” mao ikke møringene. Gisvold tar feil.

2. Ambulansetjenesten blir offentlig etter en lang prosess hvor de faglige rådene har vært entydige. Gisvold mener vedtaket er fattet på sviktende grunnlag, men alle faglige utredninger både lokalt, regionalt og nasjonalt, samt alle helseforetak i regionen har anbefalt å insource ambulansene.

3. Jeg har ikke ment at ambulansetjenesten, som bla Gisvolds oppdragsgiver Vinje Transport driver, kun er en transporttjeneste. Tvert imot, og det er poenget; ambulansetjenesten utgjør en stadig mer avansert del av helsetilbudet. For mange i fylket vårt er ambulansen i realiteten lokalsykehuset og bør følgelig være en del av helseforetakenes organisasjon.

4. Det koster ikke 100 mill/år mer å insource ambulansetjenesten, slik Gisvold skriver. Ekstrakostnaden er beregnet til om lag 40 mill kroner, hovedsaklig knyttet til de ansattes pensjon og lik lønn for likt arbeid. Er Gisvold uenig i det? Ambulansene har en kostnad som uansett må dekkes over regning ved privat drift.

Ikke overraskende jubler Høyres fylkesordførerkandidat over Gisvolds innlegg. Det skyldes vel ”fredsavtalen” Høyre i Sør-Trøndelag har skrevet med Høyre i Møre og Romsdal. Alle som bor i fylket vårt - ikke minst pasienter og ansatte ved St. Olavs hospital - burde prise seg lykkelig over at Høyre ikke hadde innflytelse når skjevfordelingen i forrige uke ble vedtatt rettet opp. Det betyr nemlig at St. Olavs rettmessig vil få 98 millioner mer i året. Jeg kan love at jeg og Ap også i framtida vil arbeide intenst for at St. Olavs Hospital og fylket får sin rettmessige andel av helsebudsjettet.

- Posted using BlogPress from my iPad

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...