Gå til hovedinnhold

Robin Hood eller Sheriffen av Nottingham?


Økonomiprofessoren og den tidligere Høyre-statsråden Victor D. Norman har en kronikk i Dagens Næringsliv 8. desember, som alle norske politikere og pressgrupper bør lese. Han peker på en selvfølgelighet som landets politiske elite nekter å ta inn over seg; - Øker vi ikke skattene, må vi bygge ned offentlig sektor og la det private markedet sørge for de som vil og kan betale for seg.

Norman skriver helt rett (og dette er særdeles viktig!): - Etterspørselen etter utdannelse, helse og omsorg vil fortsette å vokse raskere enn økonomien om helhet(…) og: - Vi drukner i biler, men har ikke penger til å bygge et tidsmessig veinett(…)

Den private økonomien vokser med langt større hastighet enn den offentlige økonomien. Vi ser det helt tydelig i samferdselssektoren. Skal vi bygge flere veier uten å sprenge rammene for norsk økonomi, må vi trekke inn bompenger for å finansiere veiprosjektene. Problemet med dette er at de avgiftene som legges på bygging av ny infrastruktur rammer skjevt. Jørgen Hattemaker på betale den samme prisen som Kong Salomo, eller sagt på en annen måte; Gjeldstyngede småbarnsfamilier som trenger bil via barnehage, barneaktiviteter og tidsklemma må betale like mye om 55-åringer med nedbetalte huslån, god tid og store biler. Det samme gjelder andre avgifter som økes eller innføres for å dra inn privatøkonomi til fordel for offentlige prosjekter.

Hele pensjonsordningen er jo også en planlagt privatisering av økonomien. Pensjonsfondet skal ikke brukes til å betale lønna til framtidas lærere og barnehageonkler. Selv ikke de mest ihuga sosialdemokratene drømmer om å bruke sine hardt opptjente pensjonspenger til å betale for offentlig tjenesteyting. Nei, vi forventer at offentlige tjenester skal være gratis eller billigst mulig inn i evigheten. Når jeg blir pensjonist skal jeg velfortjent nyte desserten. Det blir i hvert fall urettferdig om jeg må betale cash for omsorgen jeg trenger. Men det må jeg sannsynligvis om ikke skattenivået sørger for nok penger i kassen til å finansiere mine behov for offentlige tjenester når den tid kommer.

Så hva blir summen av dette? Jo, det er opplagt. Vi må styrke slagkraften i den offentlige økonomien på bekostning av den private. Slik det er nå er lønna bedre og ressursene flere i privat sektor, og vi har stadig mer private penger å betale for det. Fortsetter vi slik, vil vi som har råd til det bruke vår private pengerikdom på å kjøpe oss fri fra en stadig fattigere og forlatt offentlig sektor. Enten det dreier seg om barnehagene, skolen, helsevesenet eller eldreomsorgen. Den store norske nasjonale dugnaden, der vi alle tar et tak i fellesskap, smuldrer sakte men sikkert bort.

Jeg er helt enig med Victor D. Norman. Det finnes bare en utvei. Skattenivået må henge med behovet for offentlige tjenester. Alt annet er lureri og snikinnføring av større forskjeller og økende spenninger og uro i det norske samfunnet.

Da Sheriffen av Nottingham lusket rundt omkring i Sherwood-skogen, tok han like mange penger fra de fattige som rike. Skattesystemet fungerer mer etter Robin Hood-prinsippet. De som har mest, må yte mest. Derfor er det riktig å finansiere det sterkt økende behovet for offentlig tjenesteyting gjennom skatteseddelen, og ikke ved stadig flere avgifter som rammer urettferdig og skjevt.

Jeg sier det gjerne i den kommende programdebatten i Arbeiderpartiet: - Bedre eldreomsorg og bedre skole er viktigere enn å holde nede skattene. – Nei til flere og økte avgifter, ja til samfunnsdugnad og et mer rettferdig skattenivå. Det bør være Robin Hood som fordeler den nasjonale rikdommen i framtidas Norge, og ikke Sheriffen av Nottingham.

Kommentarer

Helt enig! Derfor bør vi ikke gå til valg i 2009 på at skattene skal holdes på 2004-nivå, selv om jeg samtidig mente og mener at dette var riktig i 2005.

Å drive valgkamp på denne terskelverdien en gang til derimot, vil fort sementere og opphøye 2004-nivået til en slags størrelse av typen handlingsregelen.

Personlig ønsker jeg meg først og fremst en økning av kapitalbeskatningen. Det er en økende andel av befolkningen som lever på kapitalinntekter, og det er og blir urimelig at inntekter du har svettet for skal beskattes hardere enn inntekter du ikke har svettet for. For å si det banalt enkelt.
Anonym sa…
Jeg kunne ikke vært mer enig. Selv om jeg har lest "Blue Notes" (biografien til Victor - morsom bok, men han er ingen raddis...) er jeg helt på hans, din og Fredrik Mellems linje her.

Dersom man skal vinne folkets tillit må man tørre å gjøre klare valg. Det var interessant å se vår St.repr. Steinar Gullvåg fra Vestfold ta oppgjør med de rådende tanker fra Stortingets talerstol forleden...

Det er på tide med reell økt offentlig vekst og da har Victor rett i at det ikke kommer av seg selv!!! En usedvanlig god artikkel som jeg håper blir lagt merke til i Aps programkomite...!! Kan du ikke spille det inn til den trønderske representanten i komiteen, da, Tore??

Åh, nei, jeg glemte - det var visst ikke plass til noen trønder i Aps bredt sammensatte programkomite, denne gangen... :-(

Vi i Stavne/Sverresborg Ap stiller oss bak innspillet ditt, fylkesordfører Sandvik
Dei som syns dette var moro kan jo vurdera å kjøpe Klassekampen i morgon... (laurdag 15/12 altså)

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .