Idag skal jeg feire matkunsten i Århus. Den kunsten som gjør et måltid mat til en sanselig opplevelse på linje med billedkunsten og musikken. I Trøndelag har vi flere slike kunstnere i verdensklasse. Idag håper jeg noen av dem får fortjent anerkjennelse med stjernedryss over Trondheim.
Fabelaktige restauranter som Credo og Fagn med matkunstnerne Heidi Bjerkan og Jonas Nåvik og deres medarbeidere, legger aldri skjul på sin begeistring for råvarene de får tak i fra naturen og dyktige produsenter i Trøndelag.
Trøndelag har ambisjoner som matregion. Vi har fabelaktige råvarer, dyktige produsenter, en usedvanlig dyktig matindustri og kokker i alle klasser - også verdensklasse.
Den paletten og de tonene Heidi Bjerkan og Jonas Nåvik maler og komponerer mat med, har rett og slett farger og lyder få kan konkurrere med oss om. Enten det er laks, sjøkreps, kamskjell eller blåskjell fra kysten. Eller det er kjøttfe, meieriprodukter eller bær og grønnsaker og annet snadder fra innlandet vårt. Eller det er fjellmandelpoteten, lammet fra kysten eller fjellet - eller reinsdyra og viltet. Vi har fabelaktige råvarer, som gir spennende matopplevelser og grunnlag for å bygge Trøndelag som reiselivsdestinasjon.
Idag skal vi feire matkunsten. Jeg håper Heidi og Jonas vinner fortjent anerkjennelse. Gjør de det, vil de nok som vanlig sende en tanke til alle de dyktige matprodusentene som høster av de unike råvarene naturen har skjenket oss i Trøndelag. Derfor skal vi hylle og feire dem uansett om det skinner opp noen nye stjerner over Trondheim restaurantnatt ikveld.
Kommentarer