Gå til hovedinnhold

Ap må være forutsigbare for vår største næring

Arbeiderpartiet bør være forutsigbar når det gjelder rammevilkårene for vår største og viktigste næring.

Leterefusjonsordningen har siden den ble innført i 2005 gitt større mangfold av selskaper som ikke var/er i skatteposisjon på norsk sokkel, og dermed bidratt til nye letemodeller og funn som feks Johan Sverdrup. Ifjor brukte selskapene ca 30 mrd på leting på norsk sokkel, leterefusjonsordningen utgjorde i overkant av 3 mrd. Disse pengene får staten igjen når selskapene som utløste dem, kommer i skatteposisjon. 

Arbeiderpartiet bør ha en levende debatt om olje og gass, spesielt i lys av klimakrisen, men å starte en debatt om leterefusjonsordningen og dermed risikere å skape usikkerhet for Arbeiderpartiets ståsted når det gjelder de langsiktige linjene i norsk oljepolitikk, er uheldig. 

I år vil det investeres for 185 mrd kroner på norsk sokkel. Dette er den desidert største driveren for norsk økonomi og teknologiutvikling. Norge skal gradvis omstille vår største næring, men det vil ta tid. Norge står for 1,8% av verdens samlede olje og gass produksjon. Dette er ikke mer enn omlag den anslåtte reservekapasiteten til Saudi Arabia, altså den kapasiteten de kan sette i produksjon på et par dagers varsel, uten nye investeringer. I tillegg kommer reservekapasiteten i Russland og USA. 

Norge er likevel en betydelig og forutsigbar leverandør av energi til Europa. Å overlate en særdeles lønnsom næring og Europas energileveranser til stater som Russland og Saudi Arabia, er også geopolitisk et uforutsigbart og risikofylt prosjekt. 

Statens netto inntekter fra olje og gass er anslått til 286 milliarder kroner i 2019, og over 170 000 mennesker er grovt regnet sysselsatt i olje- og gassnæringen.

Samtidig som olje- og gassnæringen er svært lønnsom, utvikler den også kunnskap og teknologi Norge kan bruke for skape nye næringer i det grønne skiftet. Ikke minst i havrommet. Det er viktig at Norge har langsiktige strategier for å stimulere til denne omstillingen. 

Det er fortsatt behov for offensive leteprogrammer og tildeling av nye lisenser, og det er fortsatt behov for å stimulere til teknologiutvikling for bedre utnyttelse av eksisterende felt. Ikke minst er det behov for nye funn i nærheten av eksisterende rør-infrastruktur, før rørene går tomme fra Norskehavet og sørover. Nye letemodeller kan også avdekke nye funn, slik man opplevde med giganten Johan Sverdrup, som i flere tiår lå uoppdaget foran nesetippen på selskapene.

Derimot bør Arbeiderpartiets landsmøte skrinlegge ønsket om en konsekvensutredning og eventuell åpning av LoVeSe, slik Trøndelag Ap har vedtatt. Det er det imidlertid mange andre grunner til.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .