Gå til hovedinnhold

Ap må være forutsigbare for vår største næring

Arbeiderpartiet bør være forutsigbar når det gjelder rammevilkårene for vår største og viktigste næring.

Leterefusjonsordningen har siden den ble innført i 2005 gitt større mangfold av selskaper som ikke var/er i skatteposisjon på norsk sokkel, og dermed bidratt til nye letemodeller og funn som feks Johan Sverdrup. Ifjor brukte selskapene ca 30 mrd på leting på norsk sokkel, leterefusjonsordningen utgjorde i overkant av 3 mrd. Disse pengene får staten igjen når selskapene som utløste dem, kommer i skatteposisjon. 

Arbeiderpartiet bør ha en levende debatt om olje og gass, spesielt i lys av klimakrisen, men å starte en debatt om leterefusjonsordningen og dermed risikere å skape usikkerhet for Arbeiderpartiets ståsted når det gjelder de langsiktige linjene i norsk oljepolitikk, er uheldig. 

I år vil det investeres for 185 mrd kroner på norsk sokkel. Dette er den desidert største driveren for norsk økonomi og teknologiutvikling. Norge skal gradvis omstille vår største næring, men det vil ta tid. Norge står for 1,8% av verdens samlede olje og gass produksjon. Dette er ikke mer enn omlag den anslåtte reservekapasiteten til Saudi Arabia, altså den kapasiteten de kan sette i produksjon på et par dagers varsel, uten nye investeringer. I tillegg kommer reservekapasiteten i Russland og USA. 

Norge er likevel en betydelig og forutsigbar leverandør av energi til Europa. Å overlate en særdeles lønnsom næring og Europas energileveranser til stater som Russland og Saudi Arabia, er også geopolitisk et uforutsigbart og risikofylt prosjekt. 

Statens netto inntekter fra olje og gass er anslått til 286 milliarder kroner i 2019, og over 170 000 mennesker er grovt regnet sysselsatt i olje- og gassnæringen.

Samtidig som olje- og gassnæringen er svært lønnsom, utvikler den også kunnskap og teknologi Norge kan bruke for skape nye næringer i det grønne skiftet. Ikke minst i havrommet. Det er viktig at Norge har langsiktige strategier for å stimulere til denne omstillingen. 

Det er fortsatt behov for offensive leteprogrammer og tildeling av nye lisenser, og det er fortsatt behov for å stimulere til teknologiutvikling for bedre utnyttelse av eksisterende felt. Ikke minst er det behov for nye funn i nærheten av eksisterende rør-infrastruktur, før rørene går tomme fra Norskehavet og sørover. Nye letemodeller kan også avdekke nye funn, slik man opplevde med giganten Johan Sverdrup, som i flere tiår lå uoppdaget foran nesetippen på selskapene.

Derimot bør Arbeiderpartiets landsmøte skrinlegge ønsket om en konsekvensutredning og eventuell åpning av LoVeSe, slik Trøndelag Ap har vedtatt. Det er det imidlertid mange andre grunner til.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...