Gå til hovedinnhold

Investinor

Har vært på høring i Stortinget om regjeringens håpløse forslag om å vingestekke Investinor. Her er innlegget:

Høring Investinor - Stortinget 18. oktober 2016

Aller først; takk for anledningen til å bli hørt i forbindelse med Statsbudsjettet. Jeg er Fylkesordfører Tore O. Sandvik fra Sør-Trøndelag og med meg har jeg kommunalrådene Ingrid Skjøtskift (H) og Jon Gunnes (V) fra Trondheim.

Vi er her samlet for å understreke at vår bekymring over forslaget om å lukke mandatet og inndra investeringskapitalen til Investinor, er tverrpolitisk. Vi er ikke her for å gråte for Trøndelag, men for å ta på alvor det ansvaret vi føler for et viktig nasjonalt virkemiddel, lagt til Trondheim.

Teknologihovedstaden
De kunnskaps- og teknologimiljøene som ligger rundt NTNU og SINTEF representerer brede og dype nettverk til industri, næringsliv og kunnskap både nasjonalt og internasjonalt.

Blant hovedbegrunnelsene for å legge Investinor til Trondheim, var nettopp nærhet til disse miljøene.

Norges fortrinn
Norge har potensiale til å utvikle verdensledende selskaper innen områder hvor vi har særlige fortrinn. Enten det er i havrommet eller det er ved å ta en ledende posisjon innen fornybare løsninger.

Felles for disse områdene er at det er kapitalkrevende å bringe ideer til marked, samt at det teknologiske og forvaltningsmessige knutepunktet ligger i Trondheim gjennom nasjonalt etablerte miljøer. Det er i disse miljøene og nettverkene Investinor får bygget kunnskap om hvor i Norge det finnes spennende selskap med internasjonalt potensiale å investere i.

I omstillingen av Norge, trenger vi kapitalinstrumenter for den vanskelige mellomfasen. Samtidig kan Investinor bidra til å sikre norsk eierskap innen selskaper som vokser fram på områder som er strategisk viktige for Norge.

Investinor
Forslaget om lukkingen av Investinors mandat og inndragelse av investeringskapitalen, er i realiteten en avvikling av Investinor. Det er er å kaste vrak på et av de største kapitalforvaltningsmiljøene som er bygget opp utenfor Oslo. Flere partier har tatt til orde for å bygge opp sterkere regionale kapitalforvaltningsmiljøer i et land hvor penger etterhvert utgjør en viktig råvare. 

Det er flott at Investinor får utvidet sitt mandat til å investere mer i såkorn. 

Det å lukke mandatet og inndra investeringskapitalen er i strid med å myke opp og forsterke mandatet slik en offensiv og enstemmig komite ga beskjed om i fjorårets budsjettbehandling.

Investinor har i dag begrensninger i sitt mandat som gjør det vanskeligere å følge opp investeringer og bedrifter enn det som gjelder for private investorer. Uten disse begrensningene kan også avkastningen bli bedre, og nytten for bedrifter og gründere bli større. 

Forslag
- Dagens mandat beholdes og forsterkes, slik Stortinget enstemmig har bedt om.

- Investeringsrammene Investinor har fått av Stortinget beholdes, og bør utvides.

- Investinor tilføres som foreslått det nye foreslåtte subsidierte mandatet innen såkorn, som en egen divisjon innen selskapet. 

- Det nye fornybarfondet bør vurderes lagt til Investinor, nært Norges ledende fornybar- og teknologimiljøer, for å få satt pengene raskt i arbeid landet over.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .