Gå til hovedinnhold

Kunnskapsløs raljering om Trøndelag




Har innlegg på trykk i Adressa idag, med bakgrunn i europaminster, Vidar Helgesens og Adresseavisens kommentator Gunnar Okstads raljering over at Trøndelag tilsynelatende ikke har oppdaget mulighetene som finnes for å få forskningsmidler fra EU, slik eksempelvis Rogaland har gjort. Sannheten er motsatt:

Kunnskapsløs raljering om Trøndelag
Adresseavisens Gunnar Okstad raljerer over trege trøndere, og skryter vilt og uhemmet av Stavanger og Bergen i Adressa 4. november. Bakgrunnen er en prat med Norges hemmelige statsråd for Europasaker, Vidar Helgesen, og en av de mange konferansene Okstad bruker tiden sin på. Denne gangen om EUs programmer. Saken er illustrert med et bilde der en foredragsholder snakker om Erasmus+ programmet. Mer om det senere.

Okstad synes å mene at Trøndelag ikke har oppdaget EU, mens
Stavangerregionen forsyner seg grovt av honningkrukka. Faktum er litt nyansert:

I EUs 7. rammeprogram for forskning gikk 31,7% av alle midlene til Norge til Trøndelag med SINTEF og NTNU i spissen. Men også mange andre aktører i Trøndelag står på lista over de som fikk midler fra 7. rammeprogram. Universitetet i Stavanger står ikke på de øverste plassene, og Universitetet i Bergen står etter både SINTEF og NTNU. Sør-Trøndelag alene fikk 15 ganger mer(!) enn Rogaland. Selv uten NTNU og SINTEF fikk Trøndelag mer enn Rogaland.

Når det gjelder Erasmus+, vil jeg anbefale Okstad å både lese sin egen avis bedre, men også følge med på NRKs nyhetssendinger. Nylig var det bred dekning av at Trøndelagsfylkene henter hele 36% av midlene til Norge i Erasmus+ for 2014.

Fylkeskommunen har i en årrekke hatt et tilbud hvor lærlinger og yrkesfagselever i fylket har hatt anledning til å ta deler av læretida si i et annet europeisk land.

I det nye prosjektet som fylkene i Trøndelag har fått EU-midler til gjennom Erasmus+, kan vi sende lærlinger og yrkesfagselever til flere land i EU. Det er også gitt midler for at fagpersoner innen fag- og yrkesopplæringa skal kunne reise til andre europeiske land.

I januar fikk vi vite at SINTEF oppretter et nytt såkornfond med en investeringskapital på 209 millioner kroner. Fondet er et middel for å utvikle nye, levedyktige teknologibedrifter. Det Europeiske Investeringsfondet (EIF) og SpareBank1 SMN går inn med kapital i fondet sammen med SINTEF.

European Investment Fund (EIF), med hovedkontor i Luxembourg, er EUs instrument for investeringer i egenkapitalfond innen EØS-området. De beskriver investeringen som en milepæl for EIF, siden det er deres første investering i et norsk fond. Investeringen er gjort mulig gjennom midler fra EU-kommisjonens Competitiveness and Innovation Programme (CIP), som støtter innovasjonsaktiviteter.

Flere aktører har rustet seg for å gjøre innhogg i Horizon 2020, som etterfølger 7. rammeprogram. For Trøndelag er det en utfordring at regjeringen ikke har prioritert et servicekontor for utenlandske arbeidstakere (SUA) til Trondheim, tross en statssekretær fra Trondheim og statsråd fra Trøndelag. Dette må rett og slett Høyre og FrP levere. Regionen er klar til å ta i mot.

Alle prosjektsøknader i EU-programmet Horizion 2020 krever at det er partnere fra flere land. Dette krevet fleksibilitet og raske prosesser knyttet til mobilitet gjennom hele prosjektet. Med dagens situasjon bruker både forskerne og forskningsinstitusjonene alt for store ressurser på å få innvandret til Trøndelag og det fører stadig til forsinkelser og usikkerhet i prosjektene pga lang saksbehandlingstid. I konkurranse med andre attraktive institusjoner kan vi miste attraktive forskere pga denne forsinkelsen og usikkerheten.

Trøndelag har allerede oppdaget Europa. Istedenfor å baksnakke egen region, anbefaler jeg Okstad å bruke mer tid ute blant trønderske aktører med tett kontakt mot Europa. At landets Europaminister avslører liten innsikt om feltet han er ansvarlig for, er forstemmende.


- Posted using BlogPress from my iPad

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...