Gå til hovedinnhold

Marry me - from China with Love

For 14 år siden jobbet jeg som såkalt eKoordinator for regjeringen Stoltenberg I. Jeg var statssekretær i Nærings- og Handelsdepartementet med ansvar for IKT-politikken, og hver måned rapporterte jeg til Statsministeren om hvordan utviklingen for å stimulere til økt bruk av IKT i alle deler av samfunnet gikk. Det var en veldig morsom jobb, og vi utviklet blant annet eNorge-planene.

Jobben ga meg også muligheten til å treffe IKT-bransjen bredt. Et av disse møtene var under verdensutstillingen i Hannover. Foruten en litt artig Champagne-lunsj med Prinsesse Caroline av Monaco og hennes gemal Prins Ernest August av Hannover, som ble ledsaget av en liten skandale da Ernest August visstnok slo lens på veggen av den tyrkiske paviljongen (German prince offends Turks by 'urinating on Expo pavilion'), så hadde vi et spennende møte med Siemens.

På møtet med Siemens presenterte de sine visjoner for framtidas mobiltelefoner. I 2000 var ikke mobilene blitt så fryktelig smarte ennå, men Siemens hadde laget en litt filmsnutt som lot oss se inn i glasskula. Jeg fikk senere anledning til å bruke denne filmen i mine presentasjoner for å illustere et lite scenarie om hvor vi var på vei knyttet til mobilt internett. Filmen kan du se under og den heter Marry me.

I år 2000 var jeg også i Beijing for første gang. Vi kom dit en søndag formiddag og reiste rett ut til den kinesiske mur for å være litt turister før arbeidet startet dagen etter. Oppe på muren tok jeg opp mobiltelefonen min og ringte til mora mi (klokka var 08 i Norge), som var den eneste jeg kom på som helt sikkert ble glad for å få telefon så tidlig en søndag morgen. Jeg husker ennå hvor fascinert jeg var over at jeg kunne stå på den kinesiske mur, slå nummeret hjem til mamma i Norge å få svar nokså umiddelbart. Hvordan teknologien kunne finne hele veien dit uten unødig opphold.

Årsaken til at jeg kom på både turen på muren og filmen til Siemens idag, er at datteren min Julie (22) har et internship for et næringslivsmagasin i Beijing i sommer, og da jeg kom til barnehagen for å levere minstemann, så ringte hun meg på FaceTime. Det funka helt utmerket, uten hakking og med godt bilde.

I 2000 ville en slik teknologi nærmest ha vært å overdrive i en James Bond-film, men nå er det stabil teknologi som nærmest hver og en av oss har i lomma.

Jeg har en kompis fra Tromsø som presenterer "ukens fredagsretro" på Facebook. Det er en morsom påminnelse om forskjellige duppedingser, ting og tang fra 1970-2000-tallet som vi ikke lenger bruker, men som stort sett alle har et forhold til og husker. Et av minnene var telefonkiosken :-)

Teknologiendringen går nå så raskt at det kan være verdt å stoppe opp litt å la seg fascinere. Jeg lar meg fascinere av at mobiltelefonen min er både platesamling, foto/videoapparat, syvende sans, bok (Kindle), kart, bank, leksikon (Google), parkeringsautomat, fly-, tog- og bussbillett, avis, vekkeklokke, telefonkatalog, pulsmåler, radio, TV og video (Netflix - eller husker dere VHS-kassetten?), kokebok, værmelder, Facebook, Twitter, epost og i tillegg innimellom telefon :-)

Det går fint an å ha en fin og glad prat med datteren sin i Kina en morgenstund utenfor barnehagen. Det gleder et pappahjerte å ikke bare høre henne, men også se henne i godt humør, tross litt jetlag.

Teknologien er fantastisk. Den første iPadden kom i 2010. I 2000 ble jeg fascinert av å ringe fra muren og hjem til mamma. Idag var det Julie på FaceTime fra Beijing. Mon tro hvordan duppedingsene ser ut i 2028?

Marry me:
 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...