Sør-Trøndelag Fylkeskommunes oppstart på grunnlovsjubileet
Åpningstale ved fylkesordfører Tore O. Sandvik
Kjære publikum !
I år er det 200 år siden Norge fikk sin Grunnlov.
Den norske Grunnloven av 17. mai 1814 har dannet selve fundamentet for utviklingen av folkestyret i Norge. Den har vist seg å være mer levedyktig enn andre konstitusjoner som ble utformet i datidens Europa. Som Europas eldste og verdens nest eldste gjeldende konstitusjon blant de moderne revolusjonsforfatninger, er Grunnloven idag et samlende symbol for frihet, selvstendighet og demokrati.
Grunnlovsjubileet i 2014 skal styrke bevisstheten om hva Grunnloven betyr i dag og hvilken rolle den skal spille i framtidens demokrati. Grunnlovsfeiringen skal bygge kunnskap, skape økt deltakelse og engasjement i demokratiske prosesser og være en bred og inkluderende folkefest i hele landet.
Ungdom er en viktig målgruppe i grunnlovsfeiringen.
Derfor passer det veldig bra at 3 av våre skoler har gått sammen om festforestillingen "Et stykke Grunnlov". De 3 skolene er Charlottenlund videregående skole, Heimdal videregående skole og Trondheim Katedralskole.
Denne forestillingen markerer samtidig et annet jubileum: det er i år 20 år siden Musikk, Dans og Drama ble etablert som fagtilbud i den videregående skolen.
Arbeidet med "Et stykke Grunnlov" startet våren 2012. Over 350 elever og mange lærere samarbeider om forestillingen. Her er tverrfaglighet satt i høysetet. I produksjonen deltar, i tillegg til elever fra Musikk, Dans og Drama - elever fra Bygg og Anlegg, Design og Håndverk og Medier og Kommunikasjon.
Kor, orkester, dans, teater og solister skal fylle scenen med alvor og skjemt. Forestillingens manus, koreografi og musikk er satt sammen ved hjelp av dramatiker Kristofer Blindheim Grønskag, koreograf Benedicte Schybaj Antonsen, regissør Fredrik Johansen og komponist Martin Smidt.
Å skape møteplasser mellom profesjonelle kulturutøvere og amatører bidrar til å skape kreativitet og skaperevne, samt gi gode opplevelser for alle deltakere.
Forestillingen vi skal se i dag retter fokus mot hendelsene på Eidsvoll i 1814 og hvilken betydning Grunnloven har for ungdom i dag. Elevene har bidratt aktivt for å skape innholdet i forestillingen. Vi blir tatt med på en kunstnerisk reise som blant annet viser den historiske utviklingen etter1814. Vi får se innslag som berører ytringsfrihet, sensur og kvinnekamp. Forestillingen formidler også de to verdenskrigene og behandlingen av jødene de siste 200 årene. Avslutningsvis blir vi vist den utrolige økonomiske veksten i Norge etter at vi fant oljen.
Den kulturelle skolesekken er en samarbeidspart, og produksjonen er en av skolesekkens jubileumssatsinger i 2014. Prosjektet er i tråd med målsettingene i Den kulturelle skolesekken om mer kunst og kultur til barn og unge. "Et stykke Grunnlov" er både aktivitet, deltakelse og opplevelse. Rett og slett en forestilling med et mangfold av kunstuttrykk!
Som jeg sa innledningsvis er ungdom en viktig målgruppe i grunnlovsfeiringen. Jeg er derfor ekstra glad for at massemønstringen UNG 2014 er lagt til byen. Dette er ungdomskulturens feiring av 200-års jubileet for grunnloven, og over 12000 ungdommer inntar byen mot slutten av juni.
I løpet av dette året kan vi oppleve mange interessante og flotte markeringer av grunnlovsjubileet i fylket vårt. Forestillingen "Et stykke Grunnlov" markerer Sør-Trøndelag Fylkeskommune sin oppstart på jubileumsåret. Jeg tror at både ordførere, foreldre, venner og andre interesserte som har tatt turen hit i dag vil få en storartet opplevelse.
Med dette ønsker jeg lykke til med festforestillingen, 20-årsjubileet og feiringen av Grunnloven!
Kommentarer