Gå til hovedinnhold

7 skår og 10 år siden The Gettysburg Address

Idag er det 150 år siden Abraham Lincoln holdt sin 2 minutters berømte tale ved innvielsen av soldatkirkegården Gettysburg i Pennsylvania, USA. Talen er et ikon i USA og regnes for å være blant de mest formfullendte og betydningsfulle taler som er holdt. Det er imponerende tatt i betraktning at Lincoln ikke var i særlig god form og heller ikke var hovedtaler for dagen.

Kirkegården lå på slagmarken for et frykelig slag mellom nord- og sørstatene i borgerkrigen fra den 1.-3. juli i 1863. 7500 ble drept, og med dem en rekke hester. Likstanken i julivarmen skal ha vært uutholdelig.

Men, innbyggerne i Gettysburg mente at alle likene måtte få en verdig begravelse, og med hjelp av en rik og kløktig advokat (David Willis), ble det foreslått og besluttet at det skulle anlegges en nasjonal kirkegård på slagmarken, slik at man kunne få begravet de døde på en verdig måte.

Som hovedtaler inviterte de Edward Everett, som var en kjent politiker, og anerkjent som kanskje landets beste taler. Datoen ble satt til 23. september. Everett takket ja, men meldte tilbake at han trengte mer tid på en så stor oppgave, og datoen ble derfor forskjøvet til 19. november. Lincoln ble invitert som President for å offisielt åpne kirkegården med noen få ord.

Edward Everett leverte som bestilt og talte i over to timer som arrangementets hovedtaler. Lincoln talte i to minutter. På de to minuttene trakk Lincoln linjene tilbake til Uavhengighetserklæringens prinsipper om frihet og likeverd og videre framover for å la denne dagen være en ny start for nasjonen med en regjering av folket, ved folket og for folket, i respekt for de som døde på slagmarken.

Som en etymologisk fun-fact kan det nevnes at talens berømte åpningsord: Four score and seven years ago, hadde en tellemåte av sannsynligvis norsk opprinnelse. 1 score er 20, og Lincoln henviste til 4x20+7 år siden, altså Uavhengighetserklæringen i 1863-87 = 1776. Ordet score kommer sannsynligvis fra ordet skår. Man tenker at norske gjetere skar et hakk i en pinne for hver 20. sau de talte, derav ordet skår for 20, som utviklet seg til score på engelsk (Online Etymology Dictionary). Idag den 19. november 2013, er det altså 7 skår og 10 år siden Lincoln (og Everett) talte på Gettysburd-kirkegården, for å si det på Lincolnsk vis :-)

Her er hele talen, som også er "skåret" inn i stein på veggen i Lincoln-monumentet i Washington, forøvrig stedet for en annen særdeles berømt tale i 1963, 100 år etter Gettysburg-talen. Den 28. august 1963 rullet ordene Let freedom ring og I have a Dream ut av Martin Luther Kings munn på trappa til Lincoln-monumentet. 15 000 hørte Lincolns tale i 1863, 250 000 hørte Kings tale i 1963.

Her er The Gettysburg Address

Four score and seven years ago our fathers brought forth on this continent, a new nation, conceived in Liberty, and dedicated to the proposition that all men are created equal.

Now we are engaged in a great civil war, testing whether that nation, or any nation so conceived and so dedicated, can long endure. We are met on a great battle-field of that war. We have come to dedicate a portion of that field, as a final resting place for those who here gave their lives that that nation might live. It is altogether fitting and proper that we should do this.

But, in a larger sense, we can not dedicate -- we can not consecrate -- we can not hallow -- this ground. The brave men, living and dead, who struggled here, have consecrated it, far above our poor power to add or detract.

The world will little note, nor long remember what we say here, but it can never forget what they did here. It is for us the living, rather, to be dedicated here to the unfinished work which they who fought here have thus far so nobly advanced. It is rather for us to be here dedicated to the great task remaining before us -- that from these honored dead we take increased devotion to that cause for which they gave the last full measure of devotion -- that we here highly resolve that these dead shall not have died in vain -- that this nation, under God, shall have a new birth of freedom -- and that government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth.

-- Abraham Lincoln

Nov. 19, 1863

Kommentarer

Iwar Arnstad sa…
Meget bra, men tellemåten er jo ganske vanlig ennå. Danmarks tellesystem bygger på tyvetall, liksom Frankrikes fra 80 og oppover.Quatre vingt set ville Lincoln ha sagt om talet varit på franska. Uansett var ikke tallet det viktigste med talet....
Iwar Arnstad sa…
Set vingt set förstås!

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .