Oppdatert versjon av blogginnlegg.
VG har idag en spekulativ forside hvor et par forskere skremmer landets kvinner og småbarnsforeldre med at det er farlig å spise laks.
Det er all grunn til å ta på alvor hva maten vi spiser inneholder, og ikke minst hva oppdrettslaksen inneholder av stoffer. Det siste er også viktig siden vi må produsere langt mer oppdrettslaks i årene framover. Verden trenger det.
Uansett er det viktig å huske at all mat innholder miljøgifter, derfor stiller de myndighetene som har ansvar for matvaresikkerhet strenge krav til hvor mye miljøgifter maten kan innholde. Dette er beregnet ut ifra hvor mye vi tåler å spise hver dag, eller hver uka av ulike typer mat hele livet, og er også justert ifht aldersgrupper og livsfaser. Det er også justert ifht hvor stort inntaket er. Det er strengere grenseverdier til mat vi inntar ofte, som feks melk. Les mer om dette hos Folkehelseinstituttet.
Heldigvis er oppdrettslaksen svært sunn, og forskere med et litt mer grundig og helhetlig syn på matvaresikkerhet har dokumentert dette grundig. NIFES (Nasjonalt institutt for erærings- og sjømatforskning) har dokumentert dette en rekke ganger:
- Lite fremmedstoffer i norsk oppdrettsfisk
- Fet fisk er trygg mat (forøvrig mindre problematiske stoffer i oppdrettslaks enn i sild, som den ene skremselsforskeren i VG anbefaler å spise istedet...)
Mattilsynet konkluderer slik (Trygg oppdrettsfisk - lite fremmedstoffer i oppdrettsfisk):
Konsentrasjonen av de fleste lovlige legemidlene lå under deteksjonsgrensen, det vil si grensen for det som er mulig å påvise. I tillegg fant man ikke rester av ulovlige stoffer og legemidler.Vitenskapskomiteen for mattrygghet er også svært klare på at det er sunt og viktig å spise fet fisk - inkludert oppdrettslaks. De sier til Adressa at det er trygt å spise oppdrettslaks. Haukeland sykehus har endog funnet det riktig å presisere at forskerne ikke representerer sykehusets syn, de forholder seg til myndighetenes kostholdsråd.
For å dokumentere mattryggheten, kartlegger Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) på vegne av Mattilsynet årlig innholdet av ulovlige legemidler, lovlig brukte veterinære legemidler og andre fremmedstoffer i norsk oppdrettsfisk.
Verden trenger oppdrettsfisk
Hver dag produseres det 14 millioner sjømatmåltider fra norsk havbruksnæring. Oppdrettslaksen svømmer rundt i merder som består av kun 2,5 prosent laks og 97,5 prosent vann. Ei merd på 158 meter rommer likevel like mye laks som vekten av 3300 slakteklare kjøttokser.
Det finnes miljø- og sykdomsutfordringer knyttet til norsk havbruksnæring. De må det gjøres noe med for at næringen skal kunne vokse videre, men i sum er de betydelig mindre enn produksjon av mat på landjorda står ovenfor.
Vi blir 2 mrd flere mennesker på kloden. Befolkningsveksten gjør også at det blir flere munner å mette: Verdens matvareorganisasjon sier at økt matproduksjon må skje i havet gjennom oppdrett – fordi:
- Villfiskbestandene er fullt utnyttet
- Det er mangel på ferskvannsressurser
- Det er mangel på jordbruksareal i en verden med økende miljøproblemer og en voksende befolkning.
Verden kan ikke mettes med laks alene, men verden kan mettes ved hjelp av oppdrettsteknologi som utvikles i Norge. Vi har ansvar for å bidra - vi må også øke matproduksjonen i havet, men vi kan ikke gjøre det om dette medfører mer rømt laks og lus som dreper villaksen - derfor trenger vi nye løsninger, ny kunnskap og ny teknologi.
Og så må vi spise laks. Minst to måltider fisk bør vi spise i uka.
- Posted using BlogPress from my iPad
Kommentarer
Tv2 Nyhetskanalen opplyser nå at Norge har presset på mot EU for å øke giftstoffene i fiskefor med 10 gangeren.
EU godkjenner nå dette.
Verden trenger oppdrettsfisk. Men, vil de ha en skitten en? En som de kan stille spørsmål ved?
Jeg syns det er relevant spørsmål, jeg : Hvorfor tillater vi mer gift i fiskemat enn landbruksmat?
Håkon