Gå til hovedinnhold

Høyre er fortsatt Høyre, men kan bli verre

Høyre er fortsatt Høyre, men etter valget kan du fort våkne opp til et Norge hvor Høyre er blitt langt mer enn det de lovte. Ikke minst når de skal bli enige med FrP. Erna Solberg har aldri lagt skjul på at hun ønsker å kopiere det Sverige som Høyres søsterparti Moderatarna har skapt siden de vant valgene der.

Moderatarna samarbeider mot sentrum av svensk politikk, Høyre skal samarbeide med FrP. I Sverige er arbeidsledigheten blant unge 25 prosent, og den øker. Det har vært en stortstilt satsing på kommersielle skolekonserner istedenfor fellesskolen, og stadig flere kommersielle omsorgskonsern har tatt over den offentlige omsorgen. Det går an å bli veldig rik på fellesskapets skattepenger, bare det legges til rette for det.

I Sverige har de kuttet i sykelønnen, selv om Moderatarna framstilte seg som velferdsstatens store beskytter før valgene. Ikke ulikt det Høyre nå gjør når de pynter seg til valg her hjemme. Men det slår sprekker. Nå foreslår mektige Oslo Høyre at du må betale for å bli syk (VG: Høyre-forslag om 70 prosent lønn på sykedager). Og selv om resten av partiledelsen later som om de er imot dette forslaget, vet vi - som du også kan se i filmen under - at de raskt omdefinerer virkeligheten for å gjennomføre den politikken de egentlig står for - bare de vinner valget.

I Rissa kommune vant Høyre valget med FrP og kuttet ut eiendomsskatten. Nå sier de opp ansatte for å dekke inn kuttene. Både lærere og andre ansatte har fått oppsigelsesbrev i posten. Skattekutt gir velferdskutt når budsjettene skal gå opp.

Da Høyre styrte landet med Kristin Clemet som utdanningsminister sist, startet hun en massiv kommersialisering av norsk skole. Bare i Trondheim godkjente hun at 2/3 av plassene innen studiespesialisering i byen skulle være innen kommersielle skolekonsern, istedenfor i den offentlige skolen. Stikk i strid med fylkeskommunens høring og Utdanningsdirektoratets anbefaling. Heldigvis vant vi rødgrønne valget og fikk stanset vedtaket før det ble gjennomført. Med det berget vi også flere videregående skoler utenfor Trondheim i fylket fra nedleggelse og/eller færre fagtilbud.

Om Høyre og FrP vinner valget, skal de bli enige. Høyre varsler skattekutt på 25 mrd i året, FrP vil kutte 100 mrd. Summen av dette blir neppe 10 mrd i skattekutt for de som har mest. Det blir vel et sted i mellom. Da hjelper det lite med lovnader om fortsatt lønn om du uheldighvis blir syk, eller fortsatt satsing på fellesskolen. Resultatet blir kutt i velferd og kombinert med å slippe kommersielle konserner til innen helse, omsorg og skole, forsvinner flere av pengene våre til utbytte for aksjonærene i multinasjonale konserner, og mindre penger går til vår felles velferd.

Høyre er Høyre, og vil sannsynligvis være mer enn det sammen med FrP. Det er ingen grunn til å tro på løftene om at de skal føre Arbeiderpartipolitikk om de vinner valget. Vi vil oppleve minst det samme som de har opplevd i Sverige - Erna Solbergs favoritteksempel på hvordan hun vil styre Norge.

Hør mer om hvordan Høyre har kopiert Moderatarnas retorikk og politikk her:

Kommentarer

Håkon sa…
Vel - om Høyre skal gjøre som i Sverige fordi det er et høyreparti som styrer der så må vel nødvendigvis AP drive landet slik Danmark blir ført - siden det er venstrepartier som styrer der.
Skal vi ta debatten derfra?
Hvis ikke - hvorfor ikke? Mener du at man ikke kan sammenligne over grensene på den måten?
Unknown sa…
Håkon: Poenget er vel at Høyre over lengre tid har vist til Sverige som sitt "politiske forbilde". Jeg kan ikke huske at Arbeiderpartiet noen gang har pekt til Danmark for hvordan utfordringene vi har skal løses.

http://blogg.aursand.no/2013/03/16/hvilken-vei-skal-vi-se-hoyre/

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...