Gå til hovedinnhold

Hvordan løse godsutfordringen i Trøndelag?




Trondheimsregionen får 50 000 flere innbyggere innen 2025, det tilsvarer innbyggerne i en by som Bodø.

Flere innbyggere utløser mer godstrafikk. En forsiktig framskriving gir 600 ekstra vogntog per døgn på vegene våre i 2040 – ett vogntog til hvert tredje minutt.

Godsøkningen på vegene kan ikke fortsette. Stortinget vil ha et trendbrudd. Gods må over fra veg til båt og bane. Men Jernbanen klarer ikke ta unna veksten. Banen har begrenset kapasitet selv ved kraftig utbygging. Fremskrivingen i figuren over viser dette tydelig. Den er hentet fra Jernbaneverkets utredning om nytt logistikknutepunkt.

Båten står igjen. Et nytt logistikknutepunkt må legge til rette for økt sjøtransport. Vi må vite mer om godsstrømmene før vi velger løsning. Derfor har Fylkestinget bedt om en ny utredning som viser hvordan godstransporten utvikler seg inn og ut av regionen framover. Dette er avgjørende for å finne nødvendige løsninger for framtidens godsstrømmer i Trøndelag.

Det haster med ny terminal. Noen vil få den i bakhagen sin. Det er uansvarlig bare å si at vi ikke vil ha den, derfor trenger vi oversikt over hvilken virkelighet som møter oss i forhold til gods de neste tiårene.


- Posted using BlogPress from my iPad

Kommentarer

Håkon sa…
Båt? Fra hvor?
Håkon sa…
Ok - jeg skjønner at biler og klær kommer fra Kina.
Og de båtene kommer sentralt, men du kan jo prøve å få noen av dem til Trondheim. ( Selv om jeg tror de leverer nasjonalt og om nasjonalt mottak er i Trondheim får du mer lastebiler, trailere og tog ut av Trondheim og dermed ikke løst noe som helst).
Om det er Tines melk og oster, Salma laks og det vi produserer i Norge du sikter til så må jeg spørre : hvor skal båtene gå fra? Og - får man da ferskvare?

Tanken din er god, men båt er sakte og lite spesifikt for det lokale behovet.... Tror nok heller du må ta tak i regjeringen å etterlyse mer infrastruktur. Som alle andre gjør...

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .