Gå til hovedinnhold

Norske tabloider er papiravfall

Jeg er en avislesende mann. Jeg konsumerer tre aviser til frokost, et par når jeg kommer hjem - og jeg saumfarer diverse norske og internasjonale nyheter iløpet av arbeidsdagene. Jeg har vokst opp i en avislesende familien. Moren og faren min kjøpte (og kjøper utrolig nok fortsatt) Dagbladet på papir hver eneste dag. Den vanen tok jeg også med meg da jeg forlot redet, bare at jeg utvidet med også å kjøpe VG.

Da mitt eldste barn ble født i 1992 (nå studerer hun journalistikk i Kingston, London - blogg: Julie and The City) hadde VG et opplag på 374 000. Dagbladet hadde 224 000. Ifjor hadde disse avisene et opplag på hhv 233 000 og 98 000 (Kilde: Medienorge).

Igår fikk jeg en sønn. Idag tenkte jeg å kjøpe VG og Dagbladet for å kose meg med under barsellunsjen min i kantina på St. Olavs Hospital. Det ble ingen avis.

Jeg kjenner og vet om mange dyktige og hardt arbeidende journalister i VG og Dagbladet, men de forsidene avisene presenterer meg - forteller at disse journalistene intet har å melde, for hvor intetsigende må ikke det være når de viktigste sakene i dagens VG og Dagbla' er det de har på forsiden i dag.













Jeg er ingen mediaekspert, og jeg erkjenner at internett har endret avisverden, men jeg nekter å tro at forsider som presenterer avisproduktet som rent papiravfall, ikke påvirker opplaget. Det finnes sikkert flere forklaringer på opplagsfallet, men Dagens Næringsliv - som ikke fornærmer oss med sine forsider - har feks økt fra 52 000 til 80 000 i samme periode som VG og spesielt Dagbladet stuper (til tross for vel mye om Birken i perioder).

Jeg tror neppe mine barn - hverken min eldste journalistikkstuderende datter i London, 17 åringen på Media og kommunikasjon i videregående skole, 9 åringen eller den nyfødte, vil se på papiravisene fra VG og Dagbladet som annet enn papiravfall.

Så håper jeg at de dyktige journalistene jeg kjenner får tumleplass nok på digitale plattformer til å berge journalistikken, for den trenger vi. Slik papirtabloidene framstår, er ikke reklamen for framtidig rekruttering til yrket akkurat overveldende...


- Posted using BlogPress from my iPad

Kommentarer

Iwar Arnstad sa…
Enig. Det overraskende er vel at de fortsatt har så stort opplag.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .