Gå til hovedinnhold

Harriet Backer på Trondheim Kunstmuseum

Idag har jeg fått æren av å åpne en utrolig fin utstilling med bilder av en av Norges fremste malere - Harriet Backer. Anbefaler alle som får det til å ta seg en tur i museet. Her følger åpningstalen:

Kjære forsamling!
Det er en ære å få åpne denne utstillingen av en av våre aller største malere - Harriet Backer.

Det er også litt artig fordi dette er den andre Harriet jeg har fått et nytt forhold til denne uka.

Og jeg har fått lært at begge Harrietene var betydelige kvinner innenfor hver sin sjanger av kunsten.

Den første Harriet – Harriet Bosse – møtte jeg på Trøndelag Teater på onsdag. Hennes brevveksling med den langt eldre, og langt mer kjente, ektemannen August Strindberg har blitt et fint teaterstykke på gamle scene, som jeg anbefaler alle.

Den unge skuespillerinnen Harriet Bosse følte seg nok hensatt som i et Dukkehjem hos Strindberg, som hadde levd sitt liv. Hun stod på terskelen og ønsket å prøve sine vinger og hun forlot ham da også etter kun 4 års ekteskap, som likevel satte dype spor i henne resten av livet. Men det kan tjene som en illustrasjon på at kvinner som ønsket å følge sine drømmer og talenter faktisk ofte måtte velge mellom familieliv og sine egne drømmer.

Alle fire døtrene Backer var kunstnerisk begavet, og det sies at sønnen til den ene av dem – Inga, senere har fortalt at: ”..det den gang het at nå hadde to av søstrene Backer gjort familien den sorg ved at blive kunstnerinner, derfor måtte hans mor resignere”.

Jeg er ingen kunstkjenner, verken når det gjelder historie eller tolkning. Derfor blir slike oppdrag som dette en kjærkommen oppdragelse og oppdagelse for meg, når jeg må sette meg litt inn i sakene.

Og det slår meg at disse kjente kunstnerkvinnene fra midten av 1800-taller og framover må ha hatt en ubendig skapertrang og stålvilje for å nå så langt som de gjorde.

Ikke bare var de i strid med samfunnets konvensjoner, men alt var jo mye tyngre, vanskeligere og mer omstendelig før. En reise til Paris, eller rundt i Europa, eller for dens saks skyld til Nord-Østerdalen, foregikk jo ikke som i dag.

Og selv om Harriet Backer kom fra en svært kunstnerisk begavet og godt bemidlet familie, må hun jo ha ofret mye for å kunne leve ut sin trang som kunstner. Både materielt, sosialt og følelsesmessig.

Jeg har lest at hun var en eminent fornyer innen malerkunsten i Norge. Og jeg lar meg fascinere av å se hvordan hun bruker lyset i sine malerier. Og at selv i interiørbildene uten mennesker, ser du at rommene lever i sporene fra de som vanligvis befolker dem. Rommene hennes lever. Men jeg tar meg også i å lete etter om jeg greier å se noe av det savnet, slitet og den ensomheten hun også må ha følt. Finnes det noe av det i bildene hennes?

Så vil jeg si at jeg synes det er moro å oppdage at mange av våre kunstnere fra den tiden var så internasjonale. De behersket språk og de reiste mye rundt omkring i Europa.

Men så ender de opp i det rotnorske, slik det ble definert under nasjonsbyggingen. I Nord-Østerdalens bygder og for Harriet Backer - bygdeinteriøret.

Og dermed er kanskje ringen sluttet til vår tid. Også vi føler kanskje i den informasjons- og inntrykksflommen som mediene flommer over med fra alle verdens hjørner i alle slags fasonger, at vi trenger noe evig å klamre oss fast til. Vår egen tilhørighet. Kanskje til det rotnorske eller det som skaper vår egen identitet som oss selv.

Derfor gleder jeg meg litt ekstra til å få sett denne utstillingen. Kanskje finner jeg noe evig å klamre meg til i bildene Harriet Backer har malt. Det får bli min oppdagelsesreise i dag.

Herved erklærer jeg utstillingen for åpnet, og takk for oppmerksomheten.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .